Parlagfű-allergiára gyanakszom. Mit tehetek?

Magyarországon továbbra is vezető allergénnek számít a parlagfű, évről évre egyre több a beteg. Az allergia gyerek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet. Mit tegyünk, ha azt gyanítjuk, hogy tüneteink hátterében parlagfű-allergia áll?

A parlagfű-allergia szénanáthás tüneteket okoz. Ha tehát huzamosabb ideje tüsszögéssel, orrfolyással, orrdugulással, orr- és szemviszketéssel, illetve könnyezéssel küzdünk, akkor forduljunk allergológushoz - tanácsolja Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

Mikor végeztessünk allergiatesztet?

Általános tévhit, hogy allergiára utaló tünetek kapcsán az első lépés az allergiateszt elvégeztetése. Allergiaszezonban ugyanis nem végeznek Prick-tesztet (bőrpróbát), csak vérvizsgálatra van lehetőség. Ez utóbbi során a vérben keringő allergének ellen termelt specifikus IgE antitestek szintjét mérik.

allergia, parlagfű, parlagfű-allergia, allergiás tünetek
Az allergia gyerek- és felnőttkorban egyaránt jelentkezhet. Fotó: Getty Images

Azonban legyen szó akár bőrpróbáról, akár vérvizsgálatról, a tesztek csak a szervezet szenzibilizációját jelzik, ám önmagukban nem igazolják és nem is zárják ki az allergiát - figyelmeztet a szakember. Az allergia diagnózisához a klinikai tüneteknek is összhangban kell lenniük a pozitív allergiateszttel. Pusztán a lelet alapján tehát senkiről sem jelenthetjük ki, hogy allergiás a parlagfűre, és negatív lelettel sem mondhatjuk, hogy nem allergiás, miközben a tünetei egyértelműen arra utalnak - magyarázza Dr. Balogh Katalin.

Mi legyen az első lépés?

Miért lesz valaki allergiás? A válaszért kattintson ide!

Az allergológus tehát azt javasolja, hogy felesleges kiadások és szükségtelen vizsgálatok helyett inkább bízzuk szakemberre a diagnózist és a kezelés összeállítását. Az allergia kivizsgálásának első lépése a beteg részletes kikérdezése. Az anamnézis része a családi hajlam és a beteg környezetében előforduló allergének megismerése is. Fontos tudni például, hogy a páciensnek mikor és milyen tünetei jelentkeztek először, és azóta mit tapasztal: észleli-e a tünetek ismétlődését azonos körülmények között. Ki kell térni továbbá az egyéb meglévő betegségekre is, illetve arra, hogy szedett-e bármilyen gyógyszert az allergiás tüneteire.

Ezt követően fül-orr-gégészeti vizsgálat is javasolt, hogy közelebb jussunk a diagnózishoz. Itt kiderülhet például, hogy a krónikus orrdugulást orrpolip okozza, vagy beigazolódhat az is, hogy az éjszakai köhögés a hátsó garatfali csorgás következménye, ami a nem kezelt allergia miatt alakult ki. A szakember ezután már javasolni tudja az elérhető több típusú laborvizsgálat közül azt, amelynek elvégzésére valóban szükség van a tünetek és a kivizsgálások eredménye alapján. Végül az allergológus a tünetekkel összhangban értékeli a laborleletet, majd elkészül a személyre szabott kezelési terv - ismertette a szakorvos.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)