Nagy bajt okozhat a darázscsípés

Ha valakit még sohasem csípett meg darázs, akkor nem lehet előre megmondani, hogy milyen mértékben érzékeny erre. Ilyen teszt ugyanis nem létezik - figyelmeztet Mezei Györgyi allergológus.

Ha valaki allergiás a méh- vagy darázscsípésre, akkor a szervezet olyan ellenanyagot termel, amely nagyon nagy vihart kavar a szervezetben, amikor a méreg bejut. A súlyosabb bőrtüneteken kívül légzési, keringési zavart is okozhat a rovarok mérge. Végső esetben anafilaxiás reakció, majd sokk követi a csípést. Ez már eszméletvesztéssel is járhat - ismertette a szakember.

Becslések szerint a felnőttek három százalékát érinti méh- vagy darázsméreg-allergia, ami Magyarországon mintegy 300 ezer embert jelent. Részletek itt!

A normális és az allergiás reakció

A csípésre többféleképpen reagálhatunk. Normális reakciónak számít, ha legfeljebb 10 centiméteres bőrpír, duzzanat és fájdalom jelentkezik. Ezeket a tüneteket elég helyileg kezelni. Nagy helyi reakciónak számít a 10 centiméternél nagyobb, egyre növekvő duzzanat a csípés helye körül.

darázscsípés, méhcsípés, rovarcsípés, darázsméreg, allergia, allergiás reakció
Az allergiásoknál halálos is lehet a darázscsípés. Fotó: 123rf

Szisztémás válasznál az egész testre kiterjedő csalánkiütés, arcödéma, szemek alatti táskák, valamint tenyér- és talpviszketés jelentkezik. Súlyos esetben sípoló légzés, légszomj, mellkasi szorítás is felléphet, a beteg szédülhet vagy akár el is ájulhat. Ha valakinél már jelentkeztek a csípés utáni súlyos tünetek, azonnal orvoshoz kell vinni!

A kalcium hatástalan

Továbbra is téveszmének számít, hogy az allergiás tünetnél kalciumot kell bevinni, ennek ugyanis semmi hatása nincs egy darázscsípésnél, és az antihisztamin is csak az enyhébb bőrreakcióknál használható - hangsúlyozta Mezei Györgyi. Az allergiás betegnek adrenalinra van szüksége, amit injekció formájában a combba kell beadni. A darázsméreg-allergiásoknak azt ajánlják, hogy mindig legyen náluk egy úgynevezett autoinjektor, vagy más néven önbelövős toll, ami egy adrenalinnal töltött, egyszerűen kezelhető fecskendő.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: