Mit tehetnek az allergiások a parlagfű ellen?

A világ különböző részein a légúti allergiás betegségek gyakorisága különböző, de mindenütt népegészségügyi probléma, Magyarországon a lakosság 25 százalékát érinti.

A légúti allergia

A légúti allergia legsúlyosabb formája az asztma, leggyakoribb pedig - a többnyire kötőhártya-gyulladással is kísért - allergiás nátha. A panaszok fennállásának időtartama alapján beszélhetünk szezonális és egész évben fennálló formákról.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás jelei A szemünk az egyik és talán a legfontosabb érzékszervünk, így bármilyen megbetegedése, elváltozása számos kellemetlenséggel jár. Különösen igaz ez a kötőhártyára, a szemgolyót és a szemhéj belső oldalát borító vékony, átlátszó védőrétegre, amely elhelyezkedéséből adódóan közvetlenül érintkezik a külvilággal. A levegőben található allergének bármikor gyulladást és ezzel együtt járó kellemetlen tüneteket okozhatnak. Utánajártunk, mi a teendő, ha mindez bekövetkezik.

Mit tehetnek az allergiások a parlagfű ellen? allergén asztma pollenallergia allergiás asztma parlagfű allergia
Mit tehetnek az allergiások a parlagfű ellen?

Az egész évben tünetet okozó allergének többnyire a lakásokban találhatóak (háziporatkák, háziállatok, penészgombák stb.), a szezonális panaszokat pedig többnyire a különböző növények pollenjei okozzák (a kültéri penészgombák jelentősége sem elhanyagolható, de a pollenekénél sokkal kisebb). Tél végén, kora tavasszal "virágoznak" a fák (ezek Magyarországon egyelőre még kevés problémát okoznak), májustól július végéig a különböző füvek, július közepétől október közepéig pedig a parlagfű és az üröm.

Ritkaság, hogy valaki csak egy bizonyos pollenre legyen túlérzékeny. Az ország különböző területein végzett allergológiai vizsgálatok szerint az allergiás náthában szenvedő embertársainknak háromnegyed része allergiás a fűpollenre és hozzávetőlegesen ugyanennyien a parlagfű és az üröm pollenjére.

Távolítsük el az allergént a környezetünkből!

Az allergén ismeretében feltétlenül meg kell próbálnunk azt eltávolítani legalább a közvetlen környezetünkből. A füvet rendszeresen kaszálni kell, hogy ne tudjon "kalászba menni", azaz pollent termelni. A gyomnövényekkel más a helyzet. A gyommentesítés nem csupán allergiás embertársaink, de az egész társadalom érdeke. A parlagfű-mentesítés megoldható feladat. Célszerű még a virágzása előtt eltávolítani, mert ilyenkor még egyáltalán nem okoz tünetet. Az eltávolítás legeredményesebb és legegyszerűbb módja a gyökerestől történő kitépés, de a földfelszín közelében történő gyakori kaszálás is megfelelő.

Léteznek olyan permetezőszerek is, melyek a környező növényzetet alig (vagy egyáltalán nem) károsítják, a parlagfüvet viszont elpusztítják. Ezek előnye, hogy a virágzás időszaka alatt is alkalmazhatók, míg a másik két módszer akkor már nem javasolt.

Fontos tudnivaló, hogy a parlagfűvel együtt célszerű a vele egyszerre virágzó és többnyire ugyanazon a területen tenyésző, hasonlóan erős allergén ürömöt is eltávolítani.

Hogyan enyhítsük az allergiás tüneteket?

11 Tipp! A pollenek tavasztól egészen az első fagyokig igen szép számban jelennek meg a szabadban. Tippek pollenallergiásoknakcímű cikkünkben összegyűjtöttük, hogyan mérsékelje a tüneteket!

A tünetek enyhítésére használatos gyógyszereknek két nagy csoportját különíthetjük el. Az egyik csoport tagjait szájon át kell bevennünk: ezek az antihisztaminok, melyek korszerű formáiból elegendő napi egy tabletta és nincs álmosító, vagy étvágyfokozó mellékhatásuk sem.

Nem csupán a tünetek enyhítésére, de megelőzésére is alkalmasak.

A másik csoportba tartozó gyógyszereket helyileg lehet alkalmazni, orrcsepp, orrspray vagy szemcsepp formájában. Ebbe a csoportba kétfajta gyógyszer tartozik, az egyiket megelőzésre használjuk, ez erős gyulladáscsillapító hatással rendelkezik és a pollenszezon alatt mindennap kell használni. A másik fajta gyógyszer a tünetek gyors enyhítésére szolgál, s többnyire az orrba juttatás után perceken belül hat.

Elvileg mód van az allergia megszüntetésére, vagy jelentős mérséklésére is. Ez az eljárás a hiposzenzibilizáció, melynek során a tünetek kiváltásáért felelős allergént egyre növekvő adagban (injekcióban, tablettában, vagy orrpermet formájában) beadjuk a betegnek. E módszert elsősorban azokon a fiatalokon lehet eredményesen alkalmazni, akik csak 1-2 dologra allergiásak.

Létezik a kezelésnek nem gyógyszerrel történő formája is. Ennek egyik lehetősége az orrnyálkahártyára sugárzott speciális hullámhosszú fény alkalmazása.

Pollenek és ételek közti keresztreakciók

A pollenekre allergiás sok millió ember egy része bizonyos ételek elfogyasztása után is súlyosan beteg lesz, olyankor is, amikor az ő betegségüket okozó növény nem virágzik. Ha pedig a pollenszóródás alatt fogyasztják ezeket az ételeket, nagyon erősen romolhat az állapotuk. Ennek az az oka, hogy bizonyos ételekben olyan fehérjedarabkák vannak, melyek erősen hasonlítanak bizonyos pollenekben lévő fehérjedarabkára.

Ilyen reakcióra van lehetőség például a parlagfűpollenre allergiások esetében a paradicsommal, uborkával, cukkinivel, görög- és sárgadinnyével, banánnal, gesztenyével, vagy a gumieszközökben lévő latexxel szemben. Ürömallergiások óvakodjanak a zellertől, sárgarépától és a fűszerektől. A fűpollenre túlérzékenyek pedig betegek lehetnek burgonya, zöldborsó, búza- és rozsliszt, görögdinnye és földimogyoró elfogyasztása után is.

Ezek az ételallergiák ritkák, de léteznek Az ételallergiák súlyossága az enyhétől az életveszélyesig terjedhet. Vannak köztük olyan gyakoriak, hogy még sok ételcímkén is felhívják a figyelmet az allergizáló összetevőkre, de vannak jóval ritkábbak is.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: