Életmentő lista allergiások nyaralásához

Milyen szobát, várost kerüljünk, és miért csapjuk fel feltétlenül a szótárt?

Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusának segítségével összegyűjtöttük, mi az, amire allergiásként érdemes figyelni, mielőtt útnak indulunk.

Indulás előtt

A nyaralás időpontjának és helyszínének megválasztásakor vegyük figyelembe a számunkra komoly gondokat okozó növények virágzását. Ne menjünk olyan helyre és időpontban nyaralni, ahol és amikor a légkör telített az allergén pollenekkel.

Utazás előtt javasolt felkeresni a kezelőorvosunkat, hogy beszerezhessük a szükséges gyógyszereket. A felírt készítményekből inkább többet vigyünk magunkkal, és tartsuk őket eredeti csomagolásukban.

Ételallergiás beteg számára ajánlott előzetes információkat gyűjteni a helyi konyha jellegzetességeiről. Érdemes az allergén élelmiszer nevét a célország nyelvén is ismerni, hogy a készételek csomagolásán vagy éttermekben biztosan ellenőrizni tudjuk.

10 pontos lista allergiások nyaralásához, allergia asztma nyaralás rovarcsípés nyár ételallergia
Tippeink segíthetnek, hogy a nyaralás ne az allergiáról szóljon.

A szálláshely kiválasztásánál nem árt, ha figyelembe vesszük a következőket:

  • A tengerparti nyaralás előnyös az asztmától, krónikus köhögéstől szenvedők számára, de az allergiás, ekcémás betegek tüneteit is kedvezően befolyásolja a sós levegő.
  • A hegyvidék tiszta levegőjével nagymértékben hozzájárul az allergiás, asztmás betegek állapotának javulásához. A magasság miatt egyaránt csökken a légszennyezettség és az allergének mennyisége is.
  • Szőnyegpadlós szobában nagyobb mennyiségben található háziporatka, így a poratka-allergiások állapota rosszabbodhat. Amennyiben a háziállatok szőrére fokozódnak tüneteink, úgy érdemes arról is tájékozódnunk, hogy az adott szálláshelyre háziállat bevihető-e. Allergének előfordulására így még a leggondosabb takarítás mellett is számítanunk kell.
  • Penészgomba-allergia esetén kerüljük a medencéhez közeli, nedvesebb szobákat.

Útközben

Mielőtt hosszú útra indulunk lehúzott ablakkal, beszállás előtt 10 perccel kapcsoljuk be az autóban a klímát vagy a fűtést. Ez idő alatt távozik a rendszerből minden olyan anyag  – például penészgomba vagy por – , amely allergiás reakciót idézhet elő. Különösen pollenallergia esetén érdemes aztán később, utazás alatt az ablakokat felhúznunk, és bekapcsolt klíma mellett utaznunk, kiszűrve így az allergéneket.

Ha repülővel utazunk, felszállás előtt érdemes orrsprayt használni. Az allergiások ugyanis hajlamosabbak a repülés során jelentkező füldugulásra. Ennek esélyét csökkenthetjük, ha biztosítjuk a fülkürt szellőzését, a szabad orrlégzést.

Nyaralás alatt

Táplálékallergia esetén az étkezések során fokozottan ügyeljünk az összetevőkre. Sem a repülőn, sem pedig az étteremben elkészített ételek összetevőiben nem lehetünk biztosak, ezért amennyiben a helyzet nem egyértelmű, inkább ne fogyasszuk el az ételt.

Allergiás, érzékeny bőrűek esetében nem árt az óvatosság a naptejek alkalmazását illetően. A kozmetikai készítményekben az illatanyagok és konzerválószerek is allergiát válthatnak ki, amely reakciót a napsugárzás tovább erősíthet. Ne feledjük, amennyiben új terméket használunk, legyünk elővigyázatosak, és mindig egy kis bőrfelületen teszteljük, mielőtt egész testünkön alkalmaznánk!

A lakosság csaknem 2 százaléka szenved rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg-allergiától. Enyhébb tünetek lehetnek az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő, súlyosabb esetben viszont életveszélyes állapot, anafilaxia is kialakulhat. Ilyenkor minden esetben azonnali orvosi ellátás szükséges. Diagnosztizált betegek, ismert allergia esetén ne mulasszuk el a csomagba készíteni az elsősegélyhez nélkülözhetetlen adrenalininjekciót.

Kellemetlen „mellékhatás”, ha a napsütötte bőrszín mellett szokatlan bőrpanaszok jelentkeznek. A napallergia akut tünetei közé tartozik a napégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csomók, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, nedvedzéssel és hámlással. A napallergiások nyári vakációját megkeserítheti, ha megfeledkeznek róla, hogy a tünetektől a vízparti árnyék sem nyújt teljes védelmet, hiszen annyi sugárzás ott is éri a bőrt, amely elegendő az allergiás bőrreakciók kiváltásához.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)