Csak a gyógyszer segíthet parlagfű ellen

A következő napokban is komoly panaszokat okozhat a parlagfű, a növény pollenjére allergiások tüneteit sok esetben csak a gyógyszeres kezelés képes valamelyest csillapítani - olvasható az Országos Közegészségügyi Központ közleményében.

A szakmai szervezet figyelmeztetésében azt írta, hogy az allergiások a következő napokban mindaddig súlyos tünetekkel számolhatnak, amíg az esőzések enyhülést nem hoznak. A múlt héten a parlagfű pollenkoncentrációjának heti átlaga már az ország egész területén nagyon magas szintet ért el.

Az aktuális heti előrejelzés szerinti száraz, meleg, enyhén szeles időjárás esetén továbbra is mindenhol nagyon magas pollenkoncentráció várható. A tünetek fokozottabban jelentkezhetnek a parlagfűvel benőtt területek közvetlen közelében, ugyanakkor kevésbé intenzíven a zárt, természetes erdőkben és a nagy vízfelületek mentén. Ugyanakkor a jövő hét végére előre jelzett csapadék előreláthatólag némi enyhülést hoz.

A következő napokban is komoly panaszokat okozhat a parlagfű

A parlagfű miatti allergia azért követel rendkívüli figyelmet, mert az allergiás reakciókat mutató betegek mintegy 60 százaléka érzékeny a parlagfű pollenjére, s nincs másik növény, amely több embernek okozna problémát. Ugyan az allergiás megbetegedéseket a genetikus tényezők is befolyásolják (ezért is érint a jelenség szinte minden korosztályt), de több környezeti tényező egybeesése is szükséges a kialakulásukhoz. A parlagfű-allergia könnyezést, a szem viszketését, tüsszögést és csalánkiütést is okozhat.

Az allergiás betegségeket, köztük a szénanáthát , az asztmát vagy az ekcémát nem lehet gyógyítani, mert a szervezet immunreakcióját nem tudjuk megszüntetni, ám megfelelő kezeléssel a tünetek enyhíthetők. A leghatékonyabb védekezés mégis az allergének elkerülése. Ezért is fontos a parlagfű-mentesítés, a kellemetlen gyomnövények elpusztítása a pollenszórás bekövetkezte előtt.

Az idén ellenőrzött 2,3 millió hektárnyi területből 3 ezer hektár volt parlagfűvel szennyezett. A gyomnövény írtásának elmulasztása miatt kiszabott bírság mértéke a terület elhelyezkedésétől, kitettségétől, és a fertőzött terület nagyságától függően 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Az elmúlt hónapokban összesen 11 millió forint értékben szabtak ki büntetést. Részletek!

Forrás: MTI

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra