A gyógyszerallergia ilyen tüneteket okoz

Számos gyógyászati készítmény kiválthat allergiás reakciót. Ilyen esetben meg kell keresni, hogy pontosan melyik a problémás összetevő, amely a panaszokat okozta. A gyógyszerallergia tüneteiről és kivizsgálásáról szakember beszélt.

A gyógyszerallergia tünetei jelentkezhetnek rövid idővel - akár néhány perccel - a gyógyszer bevételét követően, ezt nevezzük korai reakciónak. Ilyen tünet lehet a viszkető csalánkiütés, arc-, szem-, ajakduzzanat. Ritkán nagyon súlyos formában zajlik az allergiás reakció, ilyenkor a nyelv-és gégeduzzanat fulladásérzést okozhat, vagy vérnyomáseséssel, légszomjjal járó anafilaxiás sokk is kialakulhat. A kései reakció napokkal vagy hetekkel a gyógyszerszedést követően alakul ki. A bőrtünetek változatosak lehetnek, például testszerte kiütés, körülírt kerek foltok, de jelentkezhet hőemelkedés, láz, illetve belszervi tünetek is.

gyógyszer, allergia
Számos gyógyászati készítmény kiválthat allergiás reakciót. Fotó: Getty Images

Milyen típusú gyógyszerek okozhatnak allergiás tüneteket?

A gyógyszerallergiára jellemző, hogy egyéntől függő, tehát nem biztos, hogy ugyanaz a gyógyszer egy másik személynél is allergiát okoz. Az allergiás tünetek megjelenése a legtöbb esetben a következő gyógyszerek szedéséhez köthető: antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők és epilepszia kezelésére használt gyógyszerek. Allergiás reakciót előidézhetnek még a helyi érzéstelenítők és a természetgyógyászati készítmények, gyógynövénytartalmú biokapszulák is. Sok esetben pedig a problémát a tablettákban, kapszulákban lévő segédanyagok, tartósítószerek vagy színezékek jelentik.

Allergiák régen és ma: az allergia "történelme"
Egyeseket a macskaszőr, míg másokat a pollenek késztetnek tüsszögésre - az allergiás reakciók ma már jól ismertek és kezelhetőek, bő másfél évszázada azonban ez még nem volt így. Ráadásul még mindig nagyon sok tévhit él az emberek fejében a betegséggel kapcsolatban.

Ezért fontos a kivizsgálás

Ha valakinél a gyógyszerallergia tünetei jelentkeznek, a legfontosabb első körben az akut panaszok kezelése. Ezt követően azonban lényeges utánajárni, hogy pontosan mi okozta az allergiás reakciót, hiszen kivizsgálás és diagnózis nélkül az eset könnyen megismétlődhet.

Dr. Brezán Edina bőrgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a gyógyszerallergia nem múlik el, az egyetlen kezelési módja, ha a beteg tudja, hogy mire allergiás, és azt a készítményt a továbbiakban nem szedi. A kivizsgálás során az orvos alaposan kikérdezi a beteget a szedett gyógyszereiről, betegségekről, az allergiás tünetek jelentkezéséről, vagyis részletes anamnézist készít. Ez alapján, ha felmerül valamely gyógyszer kiváltó szerepe, akkor allergiavizsgálatot kér. Gyógyszerallergia esetén ez laboratóriumi vizsgálati módszerrel, limfocita-transzformációs teszttel (LTT) történik. A vizsgálat elvégzéséhez vérvétel szükséges.

Az eredmények alapján a beteg tudni fogja, hogy melyik gyógyszer okozza az allergiás reakciót, így megelőzheti az allergiás tünetek kialakulását gyógyszerszedés, fogászati kezelések vagy műtétek kapcsán.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)