Vérvizsgálat

Vörösvértest-térfogat

A vérszegénység - okától függően - általában a vörösvértestek térfogatának növekedésével vagy csökkenésével jár. A vizsgálat elvégzése a vérszegénység okának felismerésében lehet hasznos.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Teljes vérből készült.

Normál érték

80-100 fl

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vörösvértestek átlagos térfogata a vörösvértest-szám alapján számított érték.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vérszegénység (anémia) felismerésére, okainak meghatározására alkalmazható.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A vörös vértestek térfogata leggyakrabban krónikus betegségek, a hemoglobin-termelődés zavarai, illetve vashiányos vérszegénység esetén csökken. A vashiányt további vizsgálatok erősíthetik meg. Azok eredménye alapján leggyakrabban vaspótlásra van szükség.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vörös vértestek térfogata májzsugor, kemoterápia esetén, valamint folsav, illetve B12-vitamin-hiány okozta vérszegénység következtében növekszik. Az okok tisztázására további vizsgálatokra van szükség.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben, valamint az ország középső részén megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délnyugaton, illetve délkeleten csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.