Vérvizsgálat

Venereal Diseases Research Laboratory teszt

A VDRL-vizsgálat a vérbaj rutin szűrésére és a kezelés hatékonyságának mérésére, a betegség követésére alkalmas szerológiai vizsgálat.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett szerológiai vizsgálat, ellenanyag szintet (mennyiséget) határoz meg.

Normál érték

Pozitív vagy negatív eredményt adhat a vizsgálat.

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

Egy nemi úton terjedő betegség, a vérbaj kórokozója (Treponema pallidum) ellen termelődött ellenanyagokat mutatja ki, ill. méri a szérumban. A szifilisz (vérbaj) rutin szűrésére és a kezelés hatékonyságának ellenőrzésére használják.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Általában a fertőzést követő 4-6. héten vagy az elsődleges tünet (fájdalmatlan nyálkahártya-fekély a nemi érintkezés helyén) megjelenését követő 1-3. héten válik pozitívvá a vizsgálat. A várandósokat a terhesgondozás keretén belül rutinszerűen szűrik, mert a szifilisz a magzatot is megbetegíti.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Gyakori az álpozitív eredmény, pl. kollagén betegségek, mononucleosis, malária, lázas betegség, lepra, kábítószer-használat, szívbelhártya-gyulladás, idős kor, terhesség esetén.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A titer a szifilisz 1. és 2. stádiumában emelkedett, a 3. (késői) stádiumban csökkent vagy negatív.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok javulnak, és a változó, időszakosan erősebben megnövekvő felhőzet mellett általában több órára kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső. A délkeleti, déli szél megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 21 fok között alakul, a délkeleti tájakon mérhetjük a magasabb értékeket. Időjárási frontok a mai napunkat sem keserítik meg, így a frontérzékenyeket továbbra sem terhelik tünetek.