Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

pH - Vegyhatás

A vizsgálat a vizelet bakteriális fertőzésének, az ürített kő típusának megállapításában segít.

Normálérték: 
pH 4,5-8,5

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat a vizelet vegyhatását, azaz savasságát-lúgosságát méri. A pH rendesen a 4,5-8,5-ös tartományba esik, értéke sok tényezőtől, például az étrendtől is függ, szigorúan vett normálértéke nincs.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

Az alacsonyabb pH savas vizeletet jelez. A savanyú vegyhatású vizelet bizonyos vesekő-típusok (pl. húgysavkövek) képződését segíti.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

A pH magasabb értéke, lúgos (alkalikus) vizeletre utal. Alkalikus vizeletet leginkább a húgyutakban lévő, úgynevezett urea-bontó baktériumok okoznak, tehát bakteriális fertőzésre utal.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Elsősorban az étrend megváltoztatásával emelhetjük a vizelet pH-ját. Ezek az ún. alkalizáló diéták megelőzhetik a savas környezetet kedvelő vesekövek kialakulását.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A magasabb érték esetlegesen zajló húgyúti fertőzésre utalhat. Ilyen esetben vizeletből a kórokozók kitenyésztése szükséges, mellyel a gyulladásért felelős mikroorganizmusokat lehet kimutatni, azonosítani, gyógyszerérzékenységüket meghatározni. Ezután megfelelő gyógyszeres (antibiotikum) kezelés szükséges. A kezelés befejezése után újabb vizeletvizsgálat szükséges.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag