Vizeletminta

Lipáz

A vizsgálat az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában használatos, de a normális lelet nem zárja ki a betegséget.

Kategória

Vizeletminta

Típus

Vérzérumból végzett enzimvizsgálat, illetve 24 órás gyűjtött vizelet

Normál érték

Normálérték: 40-240 IU/l (nemzetközi egység (NE) / liter). Erősen függ az adott laboratóriumban alkalmazott módszertől.

Speciális előkészület

Éhgyomorra kell menni a mintavételre.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat a lipáz enzim vérszintjét határozza meg. Az enzim a hasnyálmirigyben termelődik, és a bélben a zsírok bontását végzi. A vérben nagyobb mennyiségben csak a hasnyálmirigy károsodása esetén jelenik meg.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Az enzimszint emelkedése több betegség következménye is lehet (hasnyálmirigy-gyulladás, hasnyálmirigy tumorok, veseelégtelenség, cukorbetegséghez társuló kóma, a gyomor-bélrendszeren végzett műtétek utáni állapot, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

További vizsgálatokat kell végezni a hasnyálmirigy-károsodás okának felismerésére.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A hasnyálmirigy által termelt enzim a bélben a zsírok lebontása során a triglicerideket bontja zsírsavakra. A szerv gyulladásakor emelkedett értéket mérnek. Az amilázzal együtt hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisakor használják. Ebben a betegségben a lipáz szintje később emelkedik meg, mint az amilázé, de tartósabban magas marad. Normális lelet azonban nem zárja ki az akut hasnyálmirigy-gyulladás fennállását. Hasnyálmirigy betegség ellen szól viszont, ha normális lipáz-érték mellett magasabb amiláz szintet mérnek. A lipázvizsgálat eredménye magasabb lehet akut hasnyálmirigy gyulladás, bélelzáródás, hashártyagyulladás esetén.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A Dunántúl nyugati és déli részein fordulhatnak elő kevésbé felhős, derült tájak, másutt viszont erősen felhős vagy borult marad az idő. A Duna vonalában és attól keletre több helyen számíthatunk esőre, záporra. A hegyekben havas eső zápor, hózápor sem kizárt. Az északi, északkeleti szél a Dunántúl északi felén és az északkeleti megyékben élénk marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 6 fok között alakul, de a kevésbé felhős és szélárnyékos dunántúli tájakon gyenge fagy sem kizárt. Vasárnap napközben hidegfronti hatás érvényesül, ami miatt sokaknál jelentkezhetnek kellemetlen panaszok.