Vizeletminta

Vanillin-mandulasav

A vizelet VMA-vizsgálat a vérnyomáscsökkentőkre nem csökkenő magas vérnyomás hátterében álló egyik lehetséges ok, a mellékvesevelő hormonokat termelő daganat (phaeochromocytoma) kimutatására szolgál.

Kategória

Vizeletminta

Típus

A nap 24 órájában keletkezett összes vizeletet be kell gyűjteni (röviden 24 órás gyűjtött vizelet), melynek egy része szolgál a laborba küldendő mintaként. Bár a teljes mennyiségre a labornak nincs szüksége, az összes gyűjtött vizelet mennyiségét feltétlenül fel kell jegyezni, és a laboratórium tudtára kell adni.

Normál érték

Felnőtteknél 3,3-6,5 mg/24h

Speciális előkészület

A vizeletet 10 ml 25%-os sósavat tartalmazó, sötétített vizelettartályban kell gyűjteni, a kicsapódás és lebomlás megelőzésének érdekében. A gyűjtéskor ezért vigyázni kell, hogy a felfröccsenő sósav ne okozzon sérülést, felmaródást (legjobb, ha nem direkt a gyűjtőedénybe ürítjük a vizeletet). A laboratóriumba a mintát szintén sötét üvegben kell beszállítani. A gyűjtés eredményét egyes gyógyszerek szedése és élelmiszerek fogyasztása (pl. banán, kávé, sajt, mandula, tea) befolyásolhatja.

Mit mér a vizsgálat?

A VMA a mellékvesevelőből felszabaduló hormonok (adrenalin, noradrenalin) bomlásterméke, mely a vizeletben kiválasztódik.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Mellékvesevelő hormonokat (adrenalin, noradrenalin) termelő daganat gyanúja esetén végzik.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A magas vizeletszint mellékvesevelő hormont termelő daganatra (pl.. phaeochromocytoma) utalhat, ami magas vérnyomást, fejfájást, szívdobogásérzést, erős verejtékezést okoz.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Alultápláltság, veseelégtelenség, egyes gyógyszerek (guanethidin, reserpin, fenfluramin) csökkentik a szintjét, így álnegatív eredményt adhatnak.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Hirtelen kialakuló vagy megmagyarázhatatlanul hirtelen súlyosbodó, illetve gyógyszeres kezelésre nem reagáló magas vérnyomás betegség hátterében álló mellékvesevelő hormont termelő daganat jelenlétére utalhat. Emellett egyes gyógyszerek (levodopa, értágítók, hörgtágítók), sok banán vagy vanília fogyasztása, stressz, erős érzelmi állapot, testedzés emelkedett szintet okoznak. Magasabb a szintje különféle betegségekben is: ólommérgezés, terhességi görcsroham (eclampsia), túl alacsony vércukorszint, egyes idegrendszeri betegségek (Guillain-Barré-szindróma, amyotrophiás lateralsclerosis).

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.