Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

Crea, Cre - Kreatinin

A kreatinin az izmokból származó fehérje-lebomlási termék, mely a vesén keresztül távozik a szervezetből, vérszintje a veseműködés jelzője. Emelkedett szintje a veseműködés elégtelenségét mutatja.

Típus: Vérszérumból készült klinikai kémia.

Normálérték: 53-133 mm/l

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A kreatinin az izmokban megtalálható anyag, a kreatin lebomlási terméke. A kreatinin viszonylag állandó mennyiségben termelődik a szervezetben, és kizárólag a vesén keresztül távozik, ezért vérszintje szinte csak a vese működésétől függ. A kreatinin a vesében a vérből átszűrődik, és - sok más anyaggal ellentétben - a vese csatornácskákban nem választódik ki aktív módon. (Sok anyag a vesecsatornácskák falában specifikus pumpák segítségével kiválasztódik a vizeletbe, illetve visszaszívódik onnan, a kreatinin nem.) Ennek az a jelentősége, hogy a kreatinin vérszintje csak a vesében lévő szűrletképződéstől függ. A vese szűrletképzéséről a vérvizsgálatnál pontosabb eredményt ad, ha a kreatinin mennyiségét 24 órán át gyűjtött vizeletből határozzák meg (creatinin clearance), de érthetőleg ezen vizsgálat kivitelezése járóbetegek esetén nehézkesebb.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot a vese szűrletképző teljesítményének mérésére használják.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A magas érték általában a vese szűrletképzési zavarának következménye. További vesefunkciós vizsgálatok szükségesek a veseelégtelenség megerősítésére vagy kizárására, illetve okának felderítésére.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A kreatinin szintje az izomszövet mennyiségével arányos, ezért kóros izomtömeg-vesztés esetén, illetve csekély mértékben az öregedéssel csökken. A várandósság idején is alacsonyabb lehet vérszintje.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vérszint a vese vizeletszűrő képességének csökkenése esetén emelkedik: veseelégtelenség, kiszáradás, húgyúti elzáródás miatt. Ritkán a diéta, izombetegség, vagyis az izomlebomlás növekedése is okozhatja a kreatinin vérszintjének emelkedését.


Utolsó módosítás: 2018.05.11.


Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag