Vérvizsgálat

Nátrium

A szérum nátriumion koncentráció mérése fontos információt szolgáltathat a folyadékháztartásról, hormonális hatásokról, számos betegségben az alkalmazott kezelés hatásosságáról. A lelet helyes értékeléséhez az orvosnak számos szempontot kell mérlegelnie.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett klinikai kémia vizsgálat.

Normál érték

135-145 mmol/l

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vérből elválasztott szérumból meghatározzák a nátriumion koncentrációját. A nátriumion a szervezet sejten kívüli (extracelluláris) folyadékterének legfontosabb pozitív töltésű ionja. Mennyiségét több hormon igen szigorúan szabályozza, amelyek a vesében - és kisebb mértékben a belekben - szabályozzák az ion vesében történő kiválasztását. A szervezet nátriumot veszíthet továbbá izzadással, hányással. A lelet értékelése összetett, hiszen a koncentrációt változtatja mind a szervezetben található víz, mind a nátrium mennyiségének változása. Így a helyes diagnózishoz további vizsgálatok szükségesek (pl. hematokrit, kálium, urea, szérum-ozmolaritás, kreatinin, összfehérje, stb.). A táplálkozással felvett só mennyisége csak igen szélsőséges esetekben befolyásolja a szérumkoncentrációt. Mégis a hipertónia (magasvérnyomás betegség) kezelésének részeként javasolt sószegény diéta igen hasznos, hiszen a szervezet nátriumtartalmát, a vesékre háruló fokozott terhelést csökkenti. Számos, gyakran használt gyógyszercsoport befolyásolja az eredményt, ezért a gyógyszerszedésről a kezelőorvost tájékoztatni kell (pl. vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók, szteroid gyulladáscsökkentők, hashajtók, fájdalomcsillapítók, orális fogamzásgátlók).

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A szervezet folyadék- és sóegyensúlyának általános, nem specifikus vizsgálata.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

Az alacsony nátriumszint viselkedészavarokat, lehangoltságot, zavartságot okoz. 120 mmol/l alatti nátriumszint esetén agynyomás fokozódás jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A magas nátriumszint zavartságot, görcsöket, a vizelet mennyiségének emelkedését okozhatja. A magas nátriumszint szomjúságot, zavartságot, görcsöket, a vizelet mennyiségének növekedését okozhatja.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Ha a szervezet víztartalma alacsony, kiszáradás, diabéteszes kóma, hányás, hasmenés okozhatja. Ha a szervezet víztartalma normális, SIADH (kóros antidiuretikus hormon elválasztással járó szindróma), Addison-kór (glükokortikoid hormonhiány), hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés) lehet a háttérben. Ha a szervezet víztartalma magas, veseelégtelenség, szívelégtelenség okozhatja.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Ha a szervezet víztartalma alacsony, verejtékezés, hőguta, égési trauma okozhatja nagy koncentrációját. Ha a szervezet víztartalma normális, diabetes insipidus (antidiuretikus hormon hiánya vagy hatástalansága) miatt lehet megnövekedett az érték. Ha a szervezet víztartalma magas, Cushing-szindróma (túlzott kortikoszeroid hatás) okozhatja.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +4 °C

Nagyrészt gomolyfelhős idő várható, emellett a délkeleti tájakon is tovább szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Szórványosan fordulhatnak elő záporok, jégdara záporok. Elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában zivatarok is kialakulhatnak. A hegyekben hózápor sem zárható ki. Az északi, északnyugati szelet az ország nyugati felén élénk, néhol erős lökések kísérik. Emellett záporok, zivatarok is átmeneti szélerősödéssel járhatnak. Késő estére 5 és 11 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint a szerdai napot kettős fronthatás dominálja majd.