Vérvizsgálat

B típusú átriális natriuretikus peptid

Szívelégtelenség megállapításában, illetve a fulladás elkülönítő diagnosztikájában használt vizsgálat.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Vérszérumból végzett enzimvizsgálat

Normál érték

<450 pg/ml

Speciális előkészület

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat egy, a vérben található fehérje, az ún. B típusú átriális natriuretikus peptid szérumban észlelhető mennyiségét méri. Az enzim a szívizomsejtek ingerlésekor termelődik.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Szívelégtelenség gyanúja esetén, illetve e betegség kezelése eredményességének monitorozásakor, valamint a fulladás okának kiderítésében segít.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A magasabb ProBNP-szint nagyon érzékeny és jellemző érték a szívelégtelenség jelzésére. A fulladás elkülönítő diagnosztikája során a magas ProBNP szint arra utal, hogy a fulladás szíveredetű. A ProBNP-szintje alapján fel lehet becsülni az ún. akut koronária szindrómában (ilyen betegség a szívinfarktus, illetve ennek egyes megelőző állapotai, az anginák egyes típusai) és más szívizom-károsodáshoz vezető betegségekben szenvedő betegek állapotát, betegségük lefolyását. A magasabb szint rosszabb életkilátásokat jelent ebben a betegségcsoportban.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Ismert szívelégtelenségben szenvedő betegnél a növekvő ProBNP-szint a kezelés eredménytelenségét, a betegség előrehaladtát jelzi. Szükségessé válhat a szívelégtelenségre adott gyógyszerek módosítása.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.