Vérvizsgálat

Amiláz

Az amiláz aktivitásnak kiemelkedő szerepe van az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában, de a normális lelet nem zárja ki a betegséget.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Enzimvizsgálat, melyet vérszérumból, illetve 24 órás gyűjtött vizeletből végeznek.

Normál érték

szérumban: 70-200 UI/l (nemzetközi egység / liter) vizeletben: 30-2000 UI/l

Speciális előkészület

A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni, de az alkoholfogyasztás nem ajánlott.

Mit mér a vizsgálat?

A poliszacharidokat (keményítő, glikogén) bontó emésztőenzimet a nyálmirigy és a hasnyálmirigy termeli. Kis mérete miatt a vesében kiválasztódik, így a vizeletben is kimutatható. A vizsgálat az amiláz enzim vérbeli aktivitását határozza meg.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (hasnyálmirigy-gyulladás, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható. A vizsgálat kiegészítendő a szérum lipáz szintjének meghatározásával, mely a hasnyálmirigy-gyulladásnak még egyértelműbb jellemzője.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

További vizsgálatokat kell végezni a szövetkárosodás okának felismerésére.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A szérumszint emelkedését a mirigyek betegségén túl a vesefunkciók romlása is okozhatja. Bizonyos gyógyszerek emelhetik az aktivitást (fájdalomcsillapítók, kortikoszteroidok, egyes vizelethajtók, orális fogamzásgátlók). Akut hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén a magas szérum amiláz szint diagnosztikus értékű, azonban bizonyos esetekben a betegséget normális enzimszint kíséri. Nem hasnyálmirigy eredetű amiláz emelkedéssel jár a nyálmirigy gyulladása (pl. mumpsz), de ilyenkor a szintén hasnyálmirigy által termelt lipáz szintje normális marad. A vizeletvizsgálat előnye a vérvizsgálattal szemben, hogy az amiláz a vizeletben tovább maradhat emelkedett, illetve a két vizsgálat ki is egészíti egymást bizonyos differenciál-diagnosztikai megfontolásoknál.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: