Vérvizsgálat

Amiláz

Az amiláz aktivitásnak kiemelkedő szerepe van az akut hasnyálmirigy-gyulladás diagnózisában, de a normális lelet nem zárja ki a betegséget.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Enzimvizsgálat, melyet vérszérumból, illetve 24 órás gyűjtött vizeletből végeznek.

Normál érték

szérumban: 70-200 UI/l (nemzetközi egység / liter) vizeletben: 30-2000 UI/l

Speciális előkészület

A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni, de az alkoholfogyasztás nem ajánlott.

Mit mér a vizsgálat?

A poliszacharidokat (keményítő, glikogén) bontó emésztőenzimet a nyálmirigy és a hasnyálmirigy termeli. Kis mérete miatt a vesében kiválasztódik, így a vizeletben is kimutatható. A vizsgálat az amiláz enzim vérbeli aktivitását határozza meg.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Az enzimaktivitás emelkedése több betegség következménye lehet (hasnyálmirigy-gyulladás, stb.). A vizsgálat ezen betegségek diagnosztikájának részeként alkalmazható. A vizsgálat kiegészítendő a szérum lipáz szintjének meghatározásával, mely a hasnyálmirigy-gyulladásnak még egyértelműbb jellemzője.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

További vizsgálatokat kell végezni a szövetkárosodás okának felismerésére.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A szérumszint emelkedését a mirigyek betegségén túl a vesefunkciók romlása is okozhatja. Bizonyos gyógyszerek emelhetik az aktivitást (fájdalomcsillapítók, kortikoszteroidok, egyes vizelethajtók, orális fogamzásgátlók). Akut hasnyálmirigy-gyulladás gyanúja esetén a magas szérum amiláz szint diagnosztikus értékű, azonban bizonyos esetekben a betegséget normális enzimszint kíséri. Nem hasnyálmirigy eredetű amiláz emelkedéssel jár a nyálmirigy gyulladása (pl. mumpsz), de ilyenkor a szintén hasnyálmirigy által termelt lipáz szintje normális marad. A vizeletvizsgálat előnye a vérvizsgálattal szemben, hogy az amiláz a vizeletben tovább maradhat emelkedett, illetve a két vizsgálat ki is egészíti egymást bizonyos differenciál-diagnosztikai megfontolásoknál.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor. A nyugatias szelet élénk széllökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.