Vérvizsgálat

Carcino-embrionális antigén

Az CEA egy olyan, a magzatban normálisan is megtalálható fehérje, mely vastagbélrák, súlyos májzsugor és néhány további betegség esetén mutatható ki magas koncentrációban felnőttekben.

Kategória

Vérvizsgálat

Típus

Normál érték

0-2,5 ug/l

Mit mér a vizsgálat?

A CEA a magzati bélben, májban termelődő, ismeretlen szerepű fehérje. Normálisan felnőttekben nem található meg, de bizonyos betegségekben kimutathatóvá válik. Ilyenek például a vastagbélrák, májzsugor, erős dohányzás, vastagbél-gyulladás, emlő-, gyomor-, tüdő- vagy hasnyálmirigyrák, erre utal a CEA neve is, ami karcinómára utaló magzati antigénnek fordítható.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vastagbéldaganat gyanúja esetén.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

Önmagában a magas CEA-szint nem okoz problémát, a kiváltó okok keresése szükséges.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A magas CEA-szintet leggyakrabban vastagbélrák, májzsugor, többféle rákos betegség esetén lehet kimutatni, de erős dohányosokra is jellemző. A vizsgálat önmagában nem alkalmas a vastagbélrák kimutatására, de hasznos lehet a magas CEA-szinttel járó vastagbéldaganatok műtéte után. Ilyenkor a CEA szintje leesik, a későbbiekben a vizsgálat a daganat kiújulásának felismerésére alkalmazható.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció