A házi gyermekorvos igazi polihisztor

Igazi tündér - ezt a címet az 5 éves Kamilla Gréta adta rajzának, amelyet házi gyermekorvosáról, dr. Román Ritáról készített. A szegedi kislány persze nincs egyedül a véleményével, hiszen a dél-alföldi városban igen nagy szeretet övezi a doktornőt, sokan fordulnak hozzá bizalommal, ha beteg a gyermekük.

"Mindig kedves és mosolyog, akkor is, amikor fáradt. Soha nem akar nekem rosszat, csak hogy mielőbb meggyógyuljak" - olvasható a kép alatt. Az alkotás a Csodadoki Rajzpályázatra érkezett, amelynek keretében a világ legcsodálatosabb gyermekorvosait keresik. A szegedi csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász nevét olvasva rövid időn belül rengeteg szülő adott hangot örömének és hálájának. Dr. Román Rita ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott érdeklődésünkre, az a szeretet, amelyet az elmúlt napokban megtapasztalt, a legnagyobb jutalom, ami egy gyermekgyógyászt csak érhet.

A Csodadoki Rajzpályázat keretében 5 és 12 év közötti gyermekek műveit várják. Az alkotásokkal a résztvevők legkedvesebb élményeiket örökíthetik meg doktor bácsijukkal/nénijükkel kapcsolatban. A pályázat részleteiről ide kattintva olvashat bővebben. A nevezési időszak február 2-ig tart.

Mókus doktor bácsi

"Háromgenerációs orvoscsalád vagyunk. Nagyapám körorvos volt Dorogon, a négy fia közül pedig három is a gyógyítást választotta. Édesapám a gyermekgyógyász hivatás mellett döntött, több mint 30 éven keresztül dolgozott Szegeden gyermekdiabetológusként . Borzasztóan elhivatott ember volt, nagyon szerette a szakmáját és a gyerekeket. Én ebbe születtem bele" - árulta el a doktornő, aki saját bevallása szerint apjának, dr. Román Ferencnek köszönhetően szerette meg a hivatását. "Sokan Mókus doktor bácsinak nevezték, mert mókuskámnak hívta a betegeit. Emlékezetes az is, hogy a gyerekeknek tréfásan mindig diétás barackot osztott a fejükre. Nagyon sok általa gondozott, most már felnőtt emberrel volt szerencsém a közelmúltban találkozni. Hihetetlenül nagy szeretettel gondolnak rá vissza" - tette hozzá.

Felfedezni a komoly betegségeket

Dr. Román Rita 2008 szeptembere óta praktizál házi gyermekorvosként a 33-as számú szegedi körzetben, korábban pedig kilenc éven át dolgozott a mai Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ "B" részlegén. Három gyermek édesanyjaként döntött úgy, hogy inkább háziorvosként folytatja a pályafutását, emellett pedig a klinika szakrendelésén továbbra is tüdőgyógyászként segít a kicsiknek a gyógyulásban.

Az 5 éves Kamilla Gréta is dr. Román Rita segítségében bízhat, ha megbetegszik
Az 5 éves Kamilla Gréta is dr. Román Rita segítségében bízhat, ha megbetegszik

"A két munka kiegyensúlyozza egymást. A szakrendelés is egyfajta speciális szakmai kihívás, míg egy házi gyermekorvosnak valódi polihisztornak kell lennie. A gyermekgyógyászat minden szegmensében otthonosan kell mozognunk, hiszen az első vonalban vagyunk. A mi feladatunk, hogy a sok náthás és influenzás gyerek között felfedezzük azokat, akik valamilyen komolyabb betegségben szenvednek. Elsőként találkozunk a betegséggel, miközben nincs a kezünkben túl sok diagnosztikai eszköz, ezáltal főként a tudásunkra, megérzéseinkre tudunk csak hagyatkozni. Ez jelenti a szakma varázsát. A másik pozitívum, hogy egész családokkal vagyunk szoros kapcsolatban, láthatjuk felnőni a gyerekeket. Nekem is vannak például olyan betegeim, akiknek a szüleit annak idején akár a kórházban, akár már a körzetemben szintén én magam gyógyítottam" - fogalmazott a doktornő.

Türelem nélkül nem megy

Kérdésünkre elmondta, a gyerekekkel való foglalkozás során a legfontosabb a türelem. A kicsiknek el kell fogadniuk, hogy az orvos segíteni szeretne nekik, és nem bántani őket, olykor azonban több vizitre is szükség lehet, mire a megfelelő bizalom kialakul. "Egy egészen pici gyerekkel is lehet kommunikálni szemkontaktus, bőrkontaktus és beszéd révén. El kell persze fogadni, hogy a neki is joga van sírni és tiltakozni, ha nem szeretné, hogy megvizsgálják. Ilyenkor ez nem ellenem szól, ha az embernek kellő türelme van, annak előbb-utóbb meg is lesz a hatása."

Elengedhetetlen az is, hogy a gyermekorvos alkalmazkodni tudjon fiatal pácienséhez. Bizonyos gyerekek esetében például az segít, ha először a macijukat, babájukat vizsgálja meg a doktor néni, míg mások nem szeretnének a vizsgáló asztalra ülni, szüleik ölében viszont könnyebben hagyják magukat. "Meg kell hallgatni őket, egy gyereknek ugyanis mindig vannak történetei, élményei, amiket szeretne elmondani. Ha egy kis odafigyelést kapnak, máris nagyobb bizalommal lesznek felém. Igazán érdekes látni, amikor egy nagyon sírós gyerek, aki már az ajtón sem szívesen jön be, egyik pillanatról a másikra a legjobb haverrá válik" - mutatott rá a szegedi doktornő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés. Továbbra is előfordulhatnak (bizonytalan számosság mellett) záporok, zivatarok. Felhőszakadás, a Dél-Alföldön néhány intenzívebb cella is kialakulhat. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra