Új sugárterápiás gépet kapott az Uzsoki

Ötszázmillió forint értékben újabb sugárterápiás berendezéssel bővült az Uzsoki utcai Kórház felszereltsége.

Miért okoz gyakran mellékhatásként hányást, hányingert a kemo- és a sugárterápia? Részletek itt.

A daganatos betegek sugárterápiás kezelésének 40-45 százalékát a központi régióban végzik. Ennek egyharmadát az Uzsokiban, kétharmadát az Országos Onkológiai Intézetben. Mint azt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az új eszközt bemutató sajtótájékoztatón kifejtette, véleménye szerint az újabb berendezéssel olyan kapacitás jött létre, amely révén előbbi intézmény már nem csupán a központi régió betegeit lesz képes ellátni.

sugárkezelés, sugárterápiás berendezés, Uzsoki utcai Kórház
Az Uzsoki utcai Kórház új sugárterápiás berendezése. Fotó: MTI/Soós Lajos

Az új Halcyon lineáris gyorsító sugárterápiás berendezés beüzemelése mellett összesen 165 millió forintból felújították a fogadóhelyiséget is, megfelelve a sugárvédelmi építészeti előírásoknak.

Hogyan működik a sugárkezelés?

A sugárterápia célja, hogy ionizáló sugárzással elpusztítsák a daganatos sejteket a rákbetegek szervezetében. Bár a kezelés során az ép szöveteket is éri sugárzás, ám kisebb mértékben, mint a daganatos sejteket, mivel utóbbiak sugárérzékenysége magasabb. Éppen ezért igyekeznek az orvosok kiszámítani azt a sugárdózist, amely a tumorsejteket már képes elpusztítani, de az ép szöveteket még nem helyezi túlzott terhelés alá, lehetővé téve így azok regenerációját.

A sugárkezelés lehet sebészeti beavatkozást kiegészítő eljárás, de egyes esetekben elsődleges gyógyító terápia is. Ezen felül a palliatív ellátásban is alkalmazzák. Minderről bővebben olvashat vonatkozó leírásunkban ide kattintva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: