"Senki sem fogja a beteg kezét"

HáziPatika

A népegészségügyi programmal javítana a drámai halálozási adatokon a kormány, de szakértők szerint ennél többre van szükség.

"Az egészségügyben az egyik legnagyobb baj a koordináció hiánya" - mondta a hvg.hu-nak egy egészségügyi szakértő, mikor az Eurostat lesújtó statisztikájáról kérdezték. Az adatok szerint a 75 évesnél fiatalabbak 41 százaléka hal meg úgy, hogy az orvostudomány jelenlegi állása alapján megmenthető lenne. Egy KSH-statisztika szerint pedig a magyarok háromnegyede szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségben hal meg.

Az egészségügyben az egyik legnagyobb baj a koordináció hiánya
Az egészségügyben az egyik legnagyobb baj a koordináció hiánya

"Bár drámaian hangzik a megállapítás, hogy a 75 évesnél fiatalabb betegek 41 százalékát meg lehetett volna menteni, a kép ennél árnyaltabb - nem mindegy ugyanis, hogy az Eurostat milyen módszertannal számolta ki ezt az adatot" - mondta a lapnak egy névtelenséget kérő szakértő, aki korábban sokat foglalkozott népegészségüggyel, most viszont a betegbiztonság a fő területe. Fontos kérdés például, hogy mely diagnózisokról gondolták, hogy megfelelő ellátással elkerülhető lett volna a halálozás, illetve az sem mindegy, hogy egyes országokban hogyan állapítják meg a halálokot. De ha ezen kételyektől eltekintünk, Magyarország a 41 százalékkal így is bőven az uniós átlag felett van: a legjobban álló Franciaországban ugyanazon módszer alapján az jött ki, hogy a betegek 23 százalékát lehetett volna megmenteni.

Nem árulják el, hány kórházifertőzéstörtént

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint egyebek mellett félrevezető és pánikkeltő lenne, ha nyilvánosságra hoznák a magyarországi kórházi fertőzésekre vonatkozó adatokat - derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) emberi jogi jogvédő civil szervezet szerdán közzétett közleményéből. Részletek!

A legfontosabb kérdés, hogy mennyire van kiépítve az egyes betegségekhez kapcsolódó szűrési, gondozási, betegút-szervezési hálózat, illetve hogyan biztosítja az egészségügyi rendszer, hogy a betegek ezeket a szükséges időben igénybe tudják venni, az eredményekről és a teendőkről időben visszajelzést kapjanak. A szakértő is megerősíti, hogy kevesen járnak szűrésekre, illetve akadály lehet a tudás hiánya, az időpontra behívott betegek várakozási ideje, az érdektelenség, vagy az is, hogy utazni kell miatta.

"Nem tudjuk, hogyan működik a gondozás, a szűrés, hiszen erre vonatkozóan semmilyen értékelhető adat nincs" - mondta a szakértő. A háziorvosoknak rendszeresen mérniük kellene bizonyos paramétereket, hogy kiszúrják a panaszt nem okozó betegségeket, de a törvényi kötelezettség ellenére a szakmai irányelvek hézagosak, ellenőrzés pedig nincs.


"Senki sem fogja a beteg kezét: ha bekerül a rendszerbe, sokszor magának kell időpontot foglalnia, küldik egyik helyről a másikra. Ezzel idő megy el, a beteg kering a rendszerben, senki sem szervezi meg az ellátási sorozatot, és nem követik a beteg sorsát. Nem tisztázott az sem, hogy egy gondozandó betegség esetén a szakorvos vagy a háziorvos felülírhatja-e a másik javaslatát".

Hogy az ellátók követik-e a létező irányelveket, módszertani leveleket, hogy mit csináljanak a betegekkel, jelenleg senki sem értékeli, nincs visszajelzés, így az ellátók nem tudják megítélni, hogy hol kellene javítani a saját munkájukon .

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső