Koronavírus: felkészültek a vidéki kórházak

Már több vidéki kórháznál is szűrősátrat állítottak fel a koronavírus-járvány miatt.

A koronavírus okozta helyzet Magyarországon is szigorú korlátozásokra késztette a kórházakat. Ahogy már korábban beszámoltunk róla, országszerte minden fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális intézményben látogatási tilalom van érvényben. Most pedig már egyre több kórháznál szűrősátrakat is látni - nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.

koronavírus, koronavírus óvintézkedés, koronavírus kórház, koronavírus látogatási tilalom, koronavírus szűrősátor, koronavírus szűrés, koronavírus teszt
koronavírus, koronavírus óvintézkedés, koronavírus kórház, koronavírus látogatási tilalom, koronavírus szűrősátor, koronavírus szűrés, koronavírus teszt

Mi a célja a sátornak?

A Kanizsai Dorottya Kórház közleménye szerint az intézménybe kizárólag a sürgősségi betegellátó osztályon keresztül léphetnek be az akut megbetegedésekkel érkezők vagy a sürgős képalkotó vizsgálatra küldött páciensek, de minden esetben a kórház előtt álló szűrősátorban kell jelentkezniük. A koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett látogatási tilalom miatt a betegeknek hozott személyes tárgyakat szintén a szűrősátorban dolgozó személyzetnek lehet átadni - a páciens és az osztály feltüntetésével.

Koronavírus: nem fenyeget gyógyszerhiány - olvassa el a részleteket!

Az orosházi kórház udvarán, a sürgősségi betegellátó osztály mentőbejárata előtt szintén sátrat állítottak fel. A kórházba érkező betegeket minden esetben kikérdezik a betegosztályozó pultjánál. Ha valakiről feltételezhető, hogy koronavírussal fertőzött, akkor kap egy sebészeti maszkot, majd ebbe az elkülönítő sátorba kísérik. Így a fertőzésgyanús ember nem lép be a kórház területére. Mivel a hatályos eljárásrend szerint Orosházán nem készül koronavírusteszt, így az adott ember addig várakozik a sátorban, amíg meg nem érkezik érte a mentő, és át nem szállítja a fertőző betegek fogadására kijelölt gyulai kórházba. A sátorban székek, ágyak, mobil fűtés, ivóvíz, kézfertőtlenítő és wifi-kapcsolat is van, mellette pedig illemhely is található.

Változhat a rendelési idő

A miskolci önkormányzat a helyi Semmelweis kórház tájékoztatása alapján közölte, hogy ezt a kórházat is járványkórházzá alakítják a koronavírus-járvány miatt, ezért a jövő héten lehet változás a rendelési időkben. A következő 48 órában viszont még változatlan munkarendben üzemelnek. A Semmelweis-tagkórház fekvőbeteg-ellátó területét minősítik át járványügyi ellátóközponttá, de a szakrendelőt várhatóan tovább üzemeltetik. A kórház telephelyein a járóbeteg-ellátásban továbbra is kizárólag az életveszélyes állapotú betegeket és a sürgős eseteket látják el. Azonban továbbra is kiemelt hangsúlyt fektetnek a daganatos betegek ellátására - ezen a területen semmilyen korlátozást nem vezettek be, és a jövőben sem terveznek.

A berettyóújfalui Gróf Tisza István kórházban az új koronavírus elleni védekezés részeként egykapus beléptetőrendszert vezettek be. A kórház honlapján közzétett tájékoztató szerint a beléptetőkapu munkanapokon reggel 7 és délután 4 óra között a rendelőintézet főbejáratánál működik, ügyeleti időben pedig a sürgősségi betegellátó osztály bejáratánál. Az egykapus beléptetés során minden beérkezőnek megmérik a hőmérsékletét, majd az érintetteknek kérdőívet kell kitölteniük - ezek alapják döntik el, hogy fennáll-e náluk a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházban továbbra is teljes látogatási tilalom van érvényben, így a beléptető rendszeren sem engedik tovább a látogatókat vagy a beteg kísérőit.

Hogyan bánjunk gyerekeinkkel, ha karanténba kényszerültünk? Olvassa el a szakértők tanácsait társportálunkon, az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció