Kórházba kerültek a mérgezett kömény miatt

Két embert kezelnek atropinmérgezéssel a budapesti Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Mérgező kömény került a boltokba

Ahogy arról 2018. március 22-én a Házipatika.com beszámolt, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket hívott vissza az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A Nébih akkor arról tájékoztatta a figyasztókat, hogy az érintett tételek üzemekbe, vendéglátó egységekbe és háztartásokba egyaránt kerülhettek. A Nébih akkor felhívta a vásárlók (háztartások és vendéglátók) figyelmét, hogy a jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és az alábbi tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Sokan kerültek kórházba a mérgezett kömény miatt, csattanó maszlag csattanómaszlag fűszerkömény kömény ételmérgezés gulyásleves Honvédkórház
Többen is kórházba kerültek a mérgezett kömény miatt

2018. április 26-án a Nébih újra figyelmeztetett, hogy veszélyes fűszer került forgalomba, és hogy a fűszerköményt tartalmazó ételek fogyasztása miatt alakult kiételmérgezéstöbb betegnél. 

Két embert kezelnek a Honvédkórházban

Csütörtök hajnalban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumába.

Két, csütörtök hajnalban kórházba került beteg ellátása és kezelése nyomán azonosították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának (Honvédkórház) munkatársai azt az atropinmérgezést, amelynek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt.

A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése mellett toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik. A Honvédkórház laboratóriuma az érintettek vizeletéből vett minta alapján azonosította a mérgezést okozó atropin jelenlétét, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot. A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart - közölték.

Vigyázzunk a fűszerköménnyel!

A Nébih tájékoztatása szerint három vállalkozó, a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) terméke volt szennyezett. A hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.


A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel.

Mérgezést kapott a gulyástól egy csoport turista

Az RTL Klub Híradója mindeközben arról számolt be, hogy ételmérgezés miatt 19 embert kellett kórházba szállítani csütörtök hajnalig Budapesten. A betegek többsége turista, akik ugyanazon a helyen ettek gulyáslevest.

Mivel a fűszerköményre gyanakszanak, mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ne használja sem otthon, sem az éttermekben a már meglévőt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső