Kórházba kerültek a mérgezett kömény miatt

Két embert kezelnek atropinmérgezéssel a budapesti Honvédkórházban, állapotuk jelenleg stabil - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

Mérgező kömény került a boltokba

Ahogy arról 2018. március 22-én a Házipatika.com beszámolt, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény tételeket hívott vissza az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság. A Nébih akkor arról tájékoztatta a figyasztókat, hogy az érintett tételek üzemekbe, vendéglátó egységekbe és háztartásokba egyaránt kerülhettek. A Nébih akkor felhívta a vásárlók (háztartások és vendéglátók) figyelmét, hogy a jelzett azonosító adatokkal rendelkező termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel és az alábbi tünetek jelentkezése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz.

Sokan kerültek kórházba a mérgezett kömény miatt, csattanó maszlag csattanómaszlag fűszerkömény kömény ételmérgezés gulyásleves Honvédkórház
Többen is kórházba kerültek a mérgezett kömény miatt

2018. április 26-án a Nébih újra figyelmeztetett, hogy veszélyes fűszer került forgalomba, és hogy a fűszerköményt tartalmazó ételek fogyasztása miatt alakult kiételmérgezéstöbb betegnél. 

Két embert kezelnek a Honvédkórházban

Csütörtök hajnalban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumába.

Két, csütörtök hajnalban kórházba került beteg ellátása és kezelése nyomán azonosították a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának (Honvédkórház) munkatársai azt az atropinmérgezést, amelynek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt.

A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzése mellett toxikológiai vizsgálatot is elrendelt. A terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanolyan étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik. A Honvédkórház laboratóriuma az érintettek vizeletéből vett minta alapján azonosította a mérgezést okozó atropin jelenlétét, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot. A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még tart - közölték.

Vigyázzunk a fűszerköménnyel!

A Nébih tájékoztatása szerint három vállalkozó, a Szegeden található Chili Produkt Fűszerkereskedelmi Kft., a pécsi Markovics Antal egyéni vállalkozó, valamint az Aroma Trans Europe Kft. (Budapest/Tiszakécske) terméke volt szennyezett. A hatóság a vállalkozások által forgalmazott egész fűszerkömények közül a 2018. július 31-i és a 2019. május 19-i lejárati idővel, az őrölt fűszerkömények közül pedig a 2019. augusztus 31-i lejárati idővel rendelkező tételeket vonta ki a forgalomból.


A Nébih közleményében most ismét arra hívja fel a vásárlók és a vendéglátók figyelmét, hogy ezeket a termékeket, valamint az Egyiptomból származó fűszerkömény termékeket ne fogyasszák el, ne használják fel.

Mérgezést kapott a gulyástól egy csoport turista

Az RTL Klub Híradója mindeközben arról számolt be, hogy ételmérgezés miatt 19 embert kellett kórházba szállítani csütörtök hajnalig Budapesten. A betegek többsége turista, akik ugyanazon a helyen ettek gulyáslevest.

Mivel a fűszerköményre gyanakszanak, mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy ne használja sem otthon, sem az éttermekben a már meglévőt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső