Képzés indul azoknak, akik COVID-osztályon segédkeznének

Néhány héten belül elindul az az orvosok által tartott képzés, amelynek keretén belül önként jelentkezőket tanítanak meg arra, hogyan kell COVID-betegek ápolásában segédkezni.

Koronavírus: ilyen meglepő tüneteket is okozhat - kattintson ide !

Nemcsak a COVID-osztályok, hanem a teljes egészségügyi rendszer túlterhelt itthon.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Győr-Moson-Sopron Megyei elnöke, Szijjártó László például hétfőn beszélt arról az ATV Híradónak , hogy jelenleg 30-40 betegre jut 3-4 ápoló. Az ideális azonban 5 lenne, ezért a Facebookon egy felhívást tettek közzé, melyben önként jelentkezőket kerestek egy képzésre. A képzés, amelyet nem kifejezetten szakképzett ápolóknak, hanem gyakorlatilag laikusoknak terveztek meg, segít felkészülni a COVID-os betegek ápolására.

A képzés néhány héten belül indul, és orvosok tartják majd. A jelentkezők egyebek mellett megtanulhatják, hogyan kell etetni, itatni a fekvő beteget, hogyan történik az oxigén adása különböző eszközökkel, illetve az ágyazás, ágyneműcsere és a pelenkázás közbeni segédkezés.

Emmi: kezelhető a helyzet

Az ATV Híradó a felhívással kapcsolatban megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), akik azt írták, minden beteg megfelelő ellátásban részesül, a kórházon belüli kapacitások átrendezésével és a megfelelő betegirányítással kezelhető a helyzet. A MOK területi vezetője szerint azonban Magyarországon az egészségügyben nem jellemző, hogy mindig a protokoll szerint dolgoznának és használnák a minőséggaranciát. Szijjártó László úgy vélekedik, valóban az lenne az ideális, ha a betegekkel csak szakképzett ápolók foglalkoznának, azonban ha ez nem lehetséges, akkor alternatívát kell találni.

További szigorításokat tart indokoltnak a Magyar Orvosi Kamara a járvány gyors terjedése miatt. A részleteket korábbi cikkünkben olvashatja el.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: