Így küzdenek a magasabb fizetésért az orvosok

A Magyar Orvosi Kamara felhívást tett közzé, amelyben ismét az önkéntes túlmunka tömeges felmondására buzdítanak. Ezzel akarnak béremelést elérni, de ha nem tudnak megállapodni, akkor sok helyen akadozhat az egészségügyi ellátás.

Először januárban merült fel a Magyar Orvosi Kamara (MOK) részéről az önkéntes túlmunka felmondásának terve, majd a veszélyhelyzet elmúltával ismét elővették ezt. Ahogy arról a Házipatika.com is beszámolt, a szervezet azt írta: a tagság döntése alapján elindították az önként vállalt többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának ügyvédi letétbe helyezését, és arra kérik az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon felüli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára. A céljuk ezzel a lépéssel is az, hogy a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel.

"Tízszer többet keresek itt, mint Magyarországon" Bár nem tervezett váltani, mégis megragadott egy véletlenül kínálkozó lehetőséget - és jól döntött. Takács Etelka 26 évvel ezelőtt költözött ki Svájcba, ahol azóta is él. Jelenleg citológiai szakasszisztensként dolgozik Bernben, méltó fizetésért, kiváló körülmények között. A magyar és a svájci egészségügyi rendszer különbségei mellett a svájciak boldogságának titkáról is kérdeztük. Interjúnkat itt olvashatja.

A MOK Facebook-oldalán jelent meg egy felhívás kedd kora délután, amiben arra buzdítanak, hogy minél több orvos csatlakozzon az akcióhoz. "Ez az a pillanat, az a lehetőség, amivel élni kell. Ha elszalasztjuk, az egészségügy és benne a mi életünk távol sodródik a kiszámítható, tisztességes viszonyoktól" - írják. A szervezet tájékoztatása szerint a felmondásokat letétbe helyezők nevei nem lesznek nyilvánosak, az illetők pedig jogi védelmet élveznek, mivel a törvény szigorúan tilt bármilyen munkáltatói nyomásgyakorlást vagy kényszerítést.

Az esetleges felmondások az ügyeletben dolgozó orvosok szerződését érintik majd, így az előre megírt beosztások miatt nagyjából legkorábban három hónap múlva lehetne érezni ennek hatását az egészségügyben. Akkor viszont egészen biztosan súlyos csapást jelentene, ha hirtelen sok ügyeletes orvos esne ki az ellátásból.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: