Így alakulhat át az egészségügy

HáziPatika

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elkészítette az egészségügyi ellátórendszer átalakításához szükséges első jogszabály-módosításokat, amelyeket azonban egyelőre még nem tárgyalt érdemben a kormány.

Portfolio.hu birtokába került 28 oldalas anyag az "Előterjesztés a kormány részére az egészségügyi rendszer egyes kérdéseiről" címet viseli, és struktúraváltásról, szükségletekre szabott ellátórendszerről, egységes ágazati irányításról szól elsősorban, míg a finanszírozási rendszer elavultságára és problémáira nem tér ki részletesen.

A dokumentumból kiderül, hogy szükségletekre szabott, ugyanakkor fenntartható, adósságmentesen gazdálkodó ellátórendszert szeretnének kialakítani, amihez azonnali (aktív adósságmenedzsment) és hosszú távú (struktúraváltás) beavatkozásokra, valamint az egységes ágazati irányítás megteremtésére, az irányítási jogosultságok megerősítésére van szükség. 

Van, ahol az állam fizeti a magánkórházi kezelést is

Romániában a krónikus betegségekben szenvedő páciensek ezentúl magánkórházakban is kezeltethetik magukat, a kezelés költségeit pedig az államnak kell megtérítenie. Részletek itt.

Reorganizációs terv készül

Az előterjesztő Emmi szerint a szükségleteknek jobban megfelelő és egyszerre fenntartható struktúrájú ellátórendszer megvalósításához 2020 folyamán végre kell hajtani a korábbi kormánydöntésnek megfelelően a célzott adósságmenedzsment programot a leginkább eladósodott intézmények körében. Másrészt pedig meg kell kezdeni az ágazat szintjén értelmezett struktúraváltás folyamatát.

A célzott adósságmenedzsment programban a leginkább eladósodott intézmények vesznek részt, a folyamat alapja pedig a reorganizációs terv lesz. A terv végrehajtását a Struktúraváltási és Adósságmenedzsment Tanács (SAT) felügyeli, amely javaslatokat is megfogalmaz az adósságmenedzsmenttel és az intézményi szerkezetátalakítással kapcsolatban. A reorganizáció végrehajtásának átmeneti időtartamára új, negyedéves többletfinanszírozási elemet vezetnének be. Ha az intézmény a meghatározott ütemterv szerint hajtja végre a programot, akkor jogosult erre a plusz finanszírozásra, nem teljesülés esetén azonban szorosabb kontroll alá vonhatják.

Átalakulhat az egészségügy
Átalakulhat az egészségügy. Fotó: Getty Images

Véget vetnének a kórházközpontúságnak

Mint arra a dokumentum kitér, az egészségügyi struktúraváltás két pillére épülne: a szakellátás átalakítására és az alapellátás megerősítésére. A szakellátás átalakítása részben a kórházi struktúra minőségközpontú szakmaspecifikus centralizációjára támaszkodna, az országos gyógyintézmények irányításával. A legfontosabb egészségpolitikai cél, hogy a jelenlegi kórházközpontú betegellátás egy beteg- és emberközpontú, lakóhelyközeli ellátási modell irányába változzon. Ennek keretében az a terv, hogy az alapellátásban a háziorvos elvégezhessen diagnosztikai és gondozási tevékenységeket is.

Létrehoznának úgynevezett Járási Egészségközpontokat, amelyek praxisközösségekbe szervezik a területükön dolgozó háziorvosokat, végzik a betegutak kialakítását, valamint összehangolják a népegészségügyi prevenció, az alapellátás, a sürgősségi ellátás és a járóbeteg-szakellátás szereplőinek tevékenységét. Ezenkívül létrejönnének a Közösségi Egészségszervezési Központok is, amelyek célja a többi között, hogy az adott egészségszervezési térségben az egészségügyi alapellátást és járóbeteg-szakellátást világos betegutak mentén biztosítsák.


A legrosszabb szakember-ellátottsággal küzdő, legkedvezőtlenebb egészségi állapottal rendelkező lakosságot ellátó, hátrányos helyzetű településeken működő alapellátási szolgáltatók többlethatáskört és finanszírozást kapnak, a járóbeteg-szakellátás szempontjából hiányos településeken pedig mobil szakorvosi szolgálat jöhet létre.

A dokumentumban egyébként leírják, hogy mindezekre, valamint az egészségügyért felelős miniszter irányítási jogköreinek erősítésére törvényi szintű szabályozás szükséges, amelyet feltétlenül még idén el kellene fogadnia a parlamentnek, hogy a rendeletben meghatározott egészségügyi átalakítás magasabb szinten folytatódhasson. A rendszer finanszírozásának átalakítási terve ugyanakkor egyelőre nem ismert.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső