Az ellátást veszélyezteti a kórházak adóssága

HáziPatika

Már nemcsak a kórházi beszállítók anyagi stabilitását, hanem az egész ellátórendszert veszélyezteti a 46 milliárdra duzzadt kórházi adósságállomány.

Három, kórházi beszállítókat képviselő szakmai szervezet - az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) - Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez írt levélben kérte közbejárásukat követeléseik megszerzése érdekében, miután hiába tesznek eleget szerződéses kötelezettségeinek, a termékek árát a számlák fizetési határidejének lejárta után sem kapják meg - írja a napi.hu.

Fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között
Fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között

A beszállítók azt mondják, gyakran fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között a törvényes 30 nap helyett, miközben közbeszerzésről lévén szó, semmi nem indokolja a késedelmet.

A legeladósodottabb kórházakról részletese itt olvashat!

A fekvőbeteg-intézmények lejárt adóssága a Magyar Államkincstár adatai szerint szeptember 30-án 46 milliárd forint volt. A beszállítók szerint ez a volumen már nemcsak a cégek pénzügyi stabilitását, hanem az egész egészségügyi ellátórendszert is veszélyezteti. Az adósságállomány a jelenlegi növekedési ütemet feltételezve év végére 55-60 milliárdra is rúghat. Miután az eddigi gyakorlat szerint a nagyobb adósságot kimutató intézmények arányosan magasabb összegű konszolidációs juttatásban részesültek, a növekedés üteme az év végéhez közeledve felgyorsul.


A vállalatokat képviselő szövetségek a levelükben kiemelték: a tendereztetés által generált éles versenyhelyzetben az áraikban nem tudják érvényesíteni a fizetési késedelmet. Ezt pedig a KSH adatai is alátámasztják: az elmúlt 5 évben az orvostechnikai eszközök inflációja az évi 1 százalékot sem érte el.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső