+15° - +34°
Nincs front

Az ellátást veszélyezteti a kórházak adóssága

HáziPatika

Már nemcsak a kórházi beszállítók anyagi stabilitását, hanem az egész ellátórendszert veszélyezteti a 46 milliárdra duzzadt kórházi adósságállomány.

Három, kórházi beszállítókat képviselő szakmai szervezet - az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), a Magyar Diagnosztikum Gyártók és a Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete (HIVDA) és az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) - Varga Mihály pénzügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez írt levélben kérte közbejárásukat követeléseik megszerzése érdekében, miután hiába tesznek eleget szerződéses kötelezettségeinek, a termékek árát a számlák fizetési határidejének lejárta után sem kapják meg - írja a napi.hu.

Fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között
Fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között

A beszállítók azt mondják, gyakran fél évnél is hosszabb idő telik el a teljesítés és a kifizetés időpontja között a törvényes 30 nap helyett, miközben közbeszerzésről lévén szó, semmi nem indokolja a késedelmet.

A legeladósodottabb kórházakról részletese itt olvashat!

A fekvőbeteg-intézmények lejárt adóssága a Magyar Államkincstár adatai szerint szeptember 30-án 46 milliárd forint volt. A beszállítók szerint ez a volumen már nemcsak a cégek pénzügyi stabilitását, hanem az egész egészségügyi ellátórendszert is veszélyezteti. Az adósságállomány a jelenlegi növekedési ütemet feltételezve év végére 55-60 milliárdra is rúghat. Miután az eddigi gyakorlat szerint a nagyobb adósságot kimutató intézmények arányosan magasabb összegű konszolidációs juttatásban részesültek, a növekedés üteme az év végéhez közeledve felgyorsul.


A vállalatokat képviselő szövetségek a levelükben kiemelték: a tendereztetés által generált éles versenyhelyzetben az áraikban nem tudják érvényesíteni a fizetési késedelmet. Ezt pedig a KSH adatai is alátámasztják: az elmúlt 5 évben az orvostechnikai eszközök inflációja az évi 1 százalékot sem érte el.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső