+15° - +34°
Nincs front

Az egészségügyre ennyit kellene költeni

A világ országainak a bruttó hazai termék (GDP) legalább 1 százalékát kellene költeniük az alapvető egészségügyi ellátásra. Csak így közelíthetnek azokhoz a kitűzött célokhoz, amelyekről a tagországok 2015-ben állapodtak meg - írta közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A szervezet az Egyetemes Egészségügyi Ellátás (Universal Health Coverage, UHC) nevű jelentésében kiemelte, hogy a világ országainak a korábban kitűzött határidőig - tehát 2030-ig - meg kell kétszerezniük az egészségügyi alapellátás megteremtésre tett erőfeszítéseket, különben akkorra mintegy 5 milliárd ember marad ki ebből a szolgáltatásból.

egészségügy, egészségügyi ellátás, alapellátás, várható élettartam, pénzügyi forrás
Mintegy 3,7 évvel nőhetne a várható élettartam. Fotó: iStock

Életek múlnak a fejlesztésen

A jelentés becslései szerint mintegy 200 milliárd amerikai dollárt kell fordítani évente az alapvető egészségügyi ellátás fejlesztésére az alacsony és közepes jövedelműek rétegében, amivel 60 millió ember életét lehetne megmenteni. A fejlesztéseknek köszönhetően 2030-ig mintegy 3,7 évvel nőhetne a várható élettartam is. A tagországok jelenleg a kitűzöttnél kevesebbet fektetnek be erre a célra, így a WHO szerint 2 lehetőség közül lehet választani: vagy megnövelik az egészségügyre fordítandó közkiadásokat, vagy átcsoportosítanak pénzeket az egészségügyi alapellátásra.

Van hova fejlődni

Nem csak béremelést akarnak az orvosok - a részletekért kattintson ide!

A szegényebb országoknak javítaniuk kell egészségügyi rendszerükön és szolgáltatásaikon, ehhez azonban továbbra is külső segítségre lesz szükségük - derült ki a dokumentumból. A szegényebb és vidéki régiókban a korszerűtlen egészségügyi infrastruktúra, az egészségügyi dolgozók alacsony száma, a szegényes ellátmány, valamint az egészségügyi szolgáltatás nem megfelelő minősége okozza a legnagyobb problémát. A jelentésben kiemelték azt is, hogy meg kell védeni az embereket attól, hogy az alapvető egészségügyi ellátásra költött pénzek miatt szegénységbe süllyedjenek. A 15 évvel ezelőtti állapotokhoz képest ugyanis egyre több embernek kell mélyen a zsebébe nyúlnia, hogy megfizesse az egészségügyi ellátását.


A WHO adatai szerint világszerte mintegy 925 millióan a háztartási költségek több mint tíz százalékát, 200 millióan pedig több mint 25 százalékát fordítják egészségügyi kiadásokra. Csupán a legszegényebb rétegekben nem növekedett az elszegényedés mértéke a megemelkedett egészségügyi kiadások miatt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső