+3° - +12°
Kettős front

Ágyi poloskák lepték el Honvédkórházat

HáziPatika

Ágyi poloskák lepték el a fővárosi Honvédkórház számos orvosi szobáját. Az elmúlt egy hónapban orvosok, műtőssegédek és asszisztensek egyaránt jelentkeztek poloskacsípéssel az intézmény bőrgyógyászatán.

"Az ágyi poloska jelenlétét július első hetében, az intenzív osztály orvosi szobájában észlelték elsőként (itt alszik vagy pihen éjszaka a bármikor riasztható ügyeletes orvos): a vérszívók csípéseit egy szakorvosjelölt vette észre magán, majd a gyanújával megkereste a kórház bőrgyógyászát, aki megerősítette, hogy ágyi poloska okozta a kellemetlen, viszkető tüneteket. Bár a szakorvosjelölt ezután egyből jelezte a történteket az osztályvezető főorvosnak, az csak annyit reagált, hogy ne hisztériázzon" - írta meg értesülései alapján a hvg.hu.

Az ágyi poloska csípése helyén kellemetlen duzzanat keletkezik
Az ágyi poloska csípése helyén kellemetlen duzzanat keletkezik. Fotó: 123rf

Miért nehéz megszabadulni az ágyi poloskáktól? Mi a teendő, ha megjelennek az otthonunkban? Részletek itt.

A lap cikke szerint a panaszokat csak azután vette komolyan a főorvos, hogy egy hét múltán két másik orvos is ágyipoloska-csípésekről számolt be az éjszakai ügyelete után. Bár ekkor e-mailben értesítették a dolgozókat, hogy az érintett szobát lezárják, az ágyat pedig kidobják, már késő volt. Mivel az éjszaka bent lévő aneszteziológus-intenzív terápiás orvosok több helyiségben is váltogatják ügyeleti pozícióikat beosztástól függően, így két héten belül már két emelettel feljebb lévő szobákban is csípésekkel ébredtek az ügyeletesek.


Mára mintegy 35 orvost és 40 asszisztens érint a probléma. Forrásai úgy nyilatkoztak a hvg.hu-nak, hogy "sehova nem mer senki lefeküdni, leülni, csak arra, ami műanyag". A cikk szerint mind közül csupán egyetlen helyiségből dobták ki az ágyat matracostul, és ahelyett sem vettek még újat. Jobb híján ezért egy négyágyas intenzív osztályos kórteremben alakítottak ki átmeneti orvosi szobát az ügyeleteseknek. A doktorok most a vérszívók további megjelenésétől tartanak. Egy szakorvos például már haza is vitte az ágyipoloska-fertőzést, és a párján is megjelentek a kellemetlen csípések.

A lap megkeresésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya úgy válaszolt, az érintett részlegekben már júliusban elrendelték az irtást. Az irtást követően minden helyiség ismét használható lesz. A tárca álláspontja szerint a rovarokat betegek hurcolhatták be az épületbe.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső