A miaszténia grávisz tünetei és kezelése macskáknál

Fiatal és idősebb állatoknál egyaránt megjelenhet az idegek és az izmok közötti ingerületátviteli kapcsolat károsodásával járó miaszténia grávisz. A betegségre izomgyengeség hívhatja fel a figyelmet.

A miaszténia grávisz okai macskáknál

A betegséget a neuromuszkuláris (az idegek és izmok közötti) jelátvitel zavara okozza. A tünetek elsősorban egytől négyéves korig lépnek fel, de idősebb korban , 9-13 év körül is gyakran előfordul a probléma. Létezik veleszületett formája, amelynek oka, hogy az ideg-izom kapcsolatokban szerepet játszó receptorok lényegesen kisebb számban fordulnak elő. Idősebb korban gyakran kapcsolódik hozzá pajzsmirigy-gyulladás is, aminek az az oka, hogy ellenanyagok képződnek a harántcsíkolt izomzat sejtjeivel szemben.

A betegség szerzett, egyben leggyakrabban előforduló formája autoimmun eredetű. Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, beleértve a környezeti, fertőző és hormonális hatásokat. A miaszténia grávisz megjelenése kapcsolódhat rosszindulatú daganatos elváltozáshoz, főként csecsemőmirigyrákhoz, továbbá kockázati tényezőt jelentenek az oltások és a pajzsmirigy-gyulladás kezelésére használt metimazol hatóanyagú gyógyszerek is.

Súlyos esetben a teljes izomzat gyengeségével járhat a miaszténia grávisz
Súlyos esetben a teljes izomzat gyengeségével járhat a miaszténia grávisz. Fotó: iStock

A miaszténia grávisz tünetei macskáknál

Milyen tünetekről ismerhető fel a macskák halláskárosodása? Részletek itt.

A szerzett forma többféle klinikai tünetet kiválthat, kezdve a nyelőcső izomzatának lokalizált bénulásától a torok izmainak és a szem melletti izmok generalizált összeomlásáig. Gyakori a regurgitáció, azaz hogy az étel hányinger vagy a hasizom erőltetett összehúzódása nélkül jut vissza a nyelőcsőből vagy a gyomorból, ezt a szimptómát azonban fontos megkülönböztetni a hányástól. Összességében az alábbi panaszok hívhatják fel a miaszténia gráviszra a figyelmet:

  • a nyelőcső kitágulása miatt fellépő nyelési nehezítettség, táplálkozási zavarok
  • légzési nehézség, akár félrenyelés okozta (ún. aspirációs) tüdőgyulladással
  • a macska hangjának megváltozása
  • a szemhéjak és a fülek lógása, sokszor nyitott szemmel alszik
  • túlzott nyálzás
  • a nyak rendellenes pozíciója
  • súlyos eseteknél az állat nehezen mozog, terhelés hatására izmai hamar elgyengülnek, remeg és végtagjai megrogynak, miközben izomtömege nem csökken jelentősen

Idegrendszeri tünetek:

  • csökkent vagy hiányzó pislogási reflex
  • gyenge vagy hiányzó nyelési reflex
  • a gerincreflexek általában normálisak

A miaszténia grávisz diagnózisa macskáknál

Első lépésben el kell különíteni a miaszténia gráviszt a neuromuszkuláris jelátvitel egyéb rendellenességeitől, így például a kullancsbénulástól. Utóbbi hasonló tüneteket produkálhat, ezért az állatorvos első lépésként ezt zárja ki, mielőtt a végső diagnózist meghozná. Mindehhez részletes kórtörténetre, alapos fizikai és neurológiai vizsgálatokra, valamint speciális laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. Teljes vérprofil mellett biokémiai vérprofilt, teljes vérsejtszámot és vizeletvizsgálatot végeznek.

Az állatorvos ellenőrzi a pajzsmirigy működését, továbbá a diagnosztika része a mellkasröntgen, amelyen szembetűnő a megnövekedett nyelőcső és az aspirációs tüdőgyulladás. Fontos a mellkas ultrahangos feltárása, hogy megjelent-e kóros szövetszaporulat, ha pedig igen, biopsziával lehet eldönteni, hogy az elváltozás rosszindulatú-e.

A miaszténia grávisz kezelése macskáknál

A macska kezeléséhez kórházi körülményeket kell biztosítani a gyógyszerek kívánt hatásának eléréséig. Az aspirációs tüdőgyulladása intenzív ellátást, így oxigénterápiát, antibiotikumkúrát, intravénás folyadékterápiát és támogató ellátást igényelhet. A betegség szerzett formája kortikoszteroidokkal a legtöbb esetben eredményesen gyógyítható. Ha az állat nem tud megfelelően enni vagy inni, emiatt pedig szignifikáns súlyvesztés alakult ki, úgy szondás táplálás és nagy kalóriatartalmú étrend bevezetése jön szóba. Ha a feltárás során daganatot találnak, azt sebészeti úton el kell távolítani.

A miaszténia grávisz utókezelése macskáknál

A kezelés befejezése után az állatnak újból erőre kell kapnia. Az állatorvos 4-6 hetente mellkasröntgent végez a megnövekedett nyelőcső letérképezésére, illetve 6-8 hetente vérvizsgálatot végez, amíg a macska antitestjei normál tartományba nem esnek.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra