A halláskárosodás tünetei és kezelése macskáknál

Ha süketségről beszélünk, részleges vagy teljes halláskárosodással állunk szemben. Veleszületett süketség esetén a nyilvánvaló tünetek már egész kis korban jelentkeznek.

Legtöbbször a fehér szőrű és a kék szemű macskákat érinti a betegség, melyeknél öröklődik. Néhány fajtában gyakrabban találkozunk a problémával, például a perzsa , a ragdoll vagy a manapság nagyon divatos maine coon esetén.

Biztonságuk érdekében a hallássérült macskákat érdemes a lakásban tartani
Biztonságuk érdekében a hallássérült macskákat érdemes a lakásban tartani

A halláskárosodás tünetei macskáknál

 • nem reagál a mindennapos zajokra
 • nem reagál a hívásra sem
 • a hangos, sípoló játékok által keltett zajt sem érzékeli
 • nem ébred fel éles zajokra

A halláskárosodás okai macskáknál

- a vezetés zavarai (a hanghullámok nem érik el a fülben található hallóideget)

- fülgyulladások, illetve a külső hallójárat egyéb betegségei (például a külső hallójárat szűkülete, daganatok kialakulása, dobhártya berepedése)

- középfülgyulladás

- idegrendszeri problémáknál

 • degeneratív idegrendszeri elváltozások
 • anatómiai rendellenességek - fejletlenek vagy esetleg teljesen hiányoznak a fül egyes részei, melyek a hallóidegek receptorait tartalmazzák -, melyek miatt folyadék-felhalmozódás alakul ki az agy hallásért felelős területein
 • hallóidegek daganatos elváltozása
 • gyulladásos vagy fertőző eredetű betegségek: belsőfül-gyulladás, illetve a fülkürtöt és a középfület érintő gyulladások
 • sérülések

- mérgezések és gyógyszerek

 • antibiotikumok
 • antiszeptikumok
 • kemoterápiás szerek
 • vizelethajtó gyógyszerek adását követően
 • nehézfémek: például arzén, ólom vagy higany elfogyasztása után
 • egyéb készítmények is okozhatják, melyek a viasz eltávolítására használatosak a hallójáratban

- egyéb kockázati tényezők

 • hosszú ideig fennálló (krónikus) külső-, közép- vagy belsőfülgyulladás
 • bizonyos genetikai feltételek fennállása - például fehér szőrzet

A halláskárosodás diagnózisa macskáknál

Hogyan ismerhető fel a fagyálló okozta mérgezés macskáknál? Részletek itt.

A részletes kórelőzmény feltárását követően a gazdától meg kell tudakolni, hogy történt-e bármi olyan esemény, amely a fület károsíthatta vagy krónikus betegség kialakulását eredményezhette. A fent felsorolt fajtáknál fiatal korban kialakuló esetekben veleszületett rendellenességről beszélhetünk. Figyelembe kell vennünk, hogy az agykéreg károsodása hosszan tartó, elhúzódó folyamat - mely daganatos elváltozásoknál vagy öreg állatoknál jelentkezik -, és központi eredetű hallászavart okozhat. A baktériumok tenyésztéses vizsgálata, illetve különböző hallásvizsgálatok (pl. a fülkürt érzékenységi tesztje) is sokszor használatosak a betegség hátterének felderítésére.

A halláskárosodás kezelése macskáknál

Sajnos a veleszületett süketség visszafordíthatatlan folyamat. Ha a károsodás a közép-, a belső- vagy a külső fül gyulladásos folyamatai következtében alakul ki, akkor gyógyszeres kezelés vagy sebészeti beavatkozás is szükséges lehet a betegség megszüntetésére. Az állatorvos attól függően választja ki a megfelelő terápiát, hogy a betegség milyen mértékben alakul ki. Erre a baktériumtenyésztéses vizsgálatok, különféle érzékenységi tesztek és röntgenvizsgálatok eredményei alapján következtet.

A vezetés zavarai - melyek következtében a hanghullámok nem érik el a hallóideget -a külső és a középfül gyulladását eredményezhetik, amely a legtöbb esetben visszafordítható folyamat. Egyes esetekben szükséges lehet hallásjavító készülékek alkalmazása. (Az eszközökkel végzett kísérletek biztató eredményeket mutatnak.)

A halláskárosodás utókezelése macskáknál

A macskának biztosítsunk nyugalmat, hogy sérülésének lehetőségét csökkentsük. Mivel süketen nem figyel fel egy autó vagy egy másik állat közeledésére, tartsuk lakásban kedvencünket. Fontos továbbá benti tevékenységeit is kontroll alatt tartani, amire a családtagok és a vendégek is fokozottan figyeljenek, nehogy megijesszék, és akaratlanul fájdalmat okozzanak kedvencünknek.

Minden fülbetegség esetén folyamatos állatorvosi kontrollra van szükség az állapot teljes megszűnéséig.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A ködfoltok mindenhol feloszlanak, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a délnyugati, déli tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra