Macskád korát így válthatod át emberi évekre

Az igazi macskarajongók kedvencük születésnapját is éppúgy megünneplik évről évre, ahogyan azt az emberek esetében szokás. A párhuzam ugyanakkor abban a tekintetben nem állja meg a helyét, hogy az évenkénti ünneplés nincs igazán összhangban a négylábú családtag valós öregedési ütemével.

A kérdés maga egyszerű: emberi években számolva milyen idős egy macska? A válasz viszont annál összetettebb. Mint azt a PetMD írja, a közismert módszer, mely szerint a macska életéveinek számát csupán be kell szorozni héttel, meglehetősen távol áll a valóságtól. Márpedig a lelkiismeretes macskatartáshoz érdemes nyomon követni, hogy életkora révén milyen egészségügyi problémák veszélyeztethetik kedvencünket. „Ha a macskaéveket átváltjuk emberi évekre, az lehetőséget teremt arra, hogy az öregedési folyamatát a sajátunkhoz hasonlítsuk. Idősebb életkorban egyre több nehézségünk akadhat a mindennapokban. Ugyanígy egy 11 éves macska is – ami átszámítva 60 emberi évnek felel meg – hasonló problémákat tapasztalhat” – mutatott rá Mary Gardner állatorvos, egy hospiceellátásra szakosodott floridai állatklinika társalapítója.

macska, gazdi simogatja az állást
A macskák gyorsabb ütemben öregszenek, mint az ember, főként fiatalon. Fotó: Getty Images

A reális számítást megkönnyíti, hogy a macskák fajtájuktól függetlenül nagyjából ugyanolyan ütemben öregszenek. Az Amerikai Állatorvosi Szövetség (AVMA) tájékoztatója szerint a macskák egyéves korukra olyan fejletté válnak testileg, mint egy 15 éves tinédzser, majd kétéves korukig további 9 emberi évet öregszenek. Ezt követően lelassulnak az öregedési folyamataik, és évről évre átlagosan újabb négy emberi évvel lesznek idősebbek biológiai értelemben. Az alábbi táblázatban részletesen is bemutatjuk a macska életéveinek emberi évekre történő átváltását.

A macskák életkora emberi években számolva

Macska életéveinek száma Emberi években kifejezve
1 15
2 24
3 28
4 32
5 36
6 40
7 44
8 48
9 52
10 56
11 60
12 64
13 68
14 72
15 76
16 80

Persze előfordulhat, hogy nem ismerjük kedvencünk pontos születési dátumát, például azért, mert egy befogadott, talált állatról van szó. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gondozásához ne lenne fontos legalább körülbelül meghatározni a korát. Ilyen esetekben állatorvos lehet segítségünkre, aki a fogazat, bunda és bőr, izomzat, illetve a szemek egészségi állapota alapján képes felmérni, hogy milyen idős lehet a macska. A jó hír, hogy megfelelő táplálás és tartási körülmények mellett négylábú kedvencünk sokáig velünk maradhat a családban. Gardner elmondása szerint a macskák átlagos élettartama 12 és 15 év közé tehető: a fajtatiszta egyedek mintegy 12 és fél, a keverék macskák kicsit tovább, 14 évig is elélnek.

Hogyan váltható át a kutyák életkora emberi évekre? Amerikai kutatók néhány évvel ezelőtt megalkották az egyenletet, amely révén kiszámolhatjuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

Folytatódik a felhőzet növekedése. A keleti, északkeleti országrészben a jellemzően fátyolfelhős ég mellett több, nyugatabbra a felhős idő mellett kevesebb napsütés valószínű, utóbbin akár tartósan borult tájak is lehetnek. Elszórtan valószínű eső, zápor, nyugaton és délen néhol zivatar is előfordulhat. Nyugat felé haladva fokozatosan nő a csapadék esélye. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 27 és 34 fok között alakul, de a tartósabban csapadékos dunántúli tájakon 25 fok alatt maradhat a hőmérséklet. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra