A macskák ezért szeretik a magasságot

Könyvespolc, hűtőszekrény, pohárszék: a legtöbb macska él-hal lakásunk magasabb bútoraiért és szerkezeteiért. De vajon miért törekszik kedvencünk oly kitartóan felfelé?

Míg az emberek szemében a hűtő csak egy eszköz a konyhában, vannak macskák, akik számára egyenesen az ígéret földjét jelenti, amelyet minden áron meg kell hódítaniuk. De vajon miért? Nos, szimplán csak a magasság miatt. "A macskák három dimenzióban léteznek, nem kötődnek úgy a földhöz, mint a kutyák; imádnak mászni" - idézi a PetMD Trish McMillan Loehr macskaviselkedés-kutatót.

macska a hűtőszekrény tetején
A macskák szeretik a magasságot. Fotó: Getty Images

A macskák persze nem mostanában szerettek bele a magasságokba: már a mai házi cicák ősei is szívesen másztak fel a fákra, hogy onnan, vagyis a többi ragadozótól többé-kevésbé biztonságban tekinthessenek körbe a potenciális élelemforrásokon. A biztonság pedig ma is szerepet játszhat magasra mászó macskánk viselkedésében, hiszen a gyerekek vagy a kutyák elől (mely utóbbiaknál egyensúlyérzéke eleve sokkal jobb ) legjobb neki valahová felfelé kapaszkodnia a lakásban. Ezért aztán ajánlott is ilyen lehetőségeket biztosítani a számára. Ha pedig több macska él együtt, akkor a köztük formálódó hierarchiában is szerepet kaphat a magasság: aki megkaparintja a lakhelyen a legmagasabb helyet, általában is a domináns vezéregyéniség lesz, aki így a legjobb pozícióból láthatja be birodalmát és figyelheti meg a vele együtt élők tevékenykedését.

Adjunk neki lehetőséget, hogy felmásszon a magasba

Mindezek mellett azért is hasznos, ha otthonunkban is biztosítjuk macskánk számára a felkapaszkodási lehetőségeket, mert így elkerülhetjük, hogy unatkozzon, ami macskák esetében katasztrofális (általában valamiféle rombolásban kicsúcsosodó) következményekkel járhat.

"A függőleges mozgás lehetősége nagyon-nagyon lényeges a macskák számára", mondja Dr. Jennifer Fry állatorvos, aki szerint egyetlen árva könyvespolc még nem elég a cicánk számára. Többféle lehetőséget szükséges biztosítani neki, közte akár magasabb macskavárat vagy cicaágyat is. Sokak szerint ez éppolyan fontos, mint hogy beszerzünk a macskának egy almot. Kisebb méretű lakások esetén pedig különösen fontos a vertikális haladás lehetősége, hiszen hová máshová kalandozhatna el egy ilyenben a macska, ha nem fölfelé.

Érdemes észben tartani, hogy az ablakok eleve nagyon vonzzák a lakásban élő macskákat - pláne, ha madarak szemtelenkednek ezek közelében, amit akár magunk is elősegíthetünk egy külső madáretető felszerelésével -, így ezt is kihasználhatjuk, de ha lakásunk és így ablakai kifejezetten magasan vannak, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyenek nyitva, nehogy balesetet szenvedjen az esetlegesen kikíváncsiskodó állat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra