A parvovírusos bélgyulladás tünetei és kezelése kutyáknál

A CPV vírus által okozott fertőzés során hányás, véres hasmenés, anorexia és súlycsökkenés figyelhető meg. Az esetek döntő részében kiskutyákat betegít meg, életkoruk a 6 hetestől 6 hónapos korig terjed. A kiskutyák korai vakcinázásával azonban a legtöbb esetben elkerülhető a megbetegedés.

A parvovírusos bélgyulladás tünetei

  • súlyos, vérzéses hasmenés
  • elesettség
  • anorexia
  • láz
  • hányás
  • nagymértékű súlyvesztés

Az állatoknál az emésztési nehézségek következtében elégtelen a tápanyagok felszívódása, ezért dehidrált, fehérjehiányos állapot alakul ki. A szemhéj és a száj nyálkahártyái vörösek, a szívverés jól érezhetően felgyorsul. Az állatorvosi vizsgálat során a kutya fájdalmat jelez a hasi régióban.

A parvovírusos bélgyulladás terjedése

A legtöbb esetben a fertőzést a CPV vírus 2b variánsa okozza. A fertőzött állattal való közvetlen kontaktus által, illetve a bélsár szájon át való felvételével terjed a betegség. A beteg állat székletében nagy mennyiségben megtalálható a vírus, így gyakran belélegzéssel is elkaphatják az állatok egymástól.

A vírus bizonyítottan több mint egy éven át életben tud maradni a talajban, a legtöbb tisztítószerrel és az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló. A vírussal szennyezett területek megtisztítása esetén először mindig szedjük össze és tegyük el biztonságos helyre a szerves anyagokat (hányás, bélsár), és utána jó alaposan, hipóval mossunk át mindent.

A parvovírusos bélgyulladás legtöbbször kölyköknél fordul elő
A parvovírusos bélgyulladás legtöbbször kölyköknél fordul elő

A parvovírusos bélgyulladás előfordulása

Fő előfordulási helyei a tenyésztelepek és menhelyek, ahol a kiskutyák megfelelő immunizálása nem történt meg. Eddig tisztázatlan okok miatt egyes kutyafajták érzékenyebbek a megbetegedésre, így például a rotweiler , a dobermann , a labrador retriever és a német juhász . Minden megbetegedés vagy gyógyszeres kezelés, amely gyengíti az állat immunrendszerét, növeli a parvovírusos bélgyulladás előfordulásának valószínűségét.

A parvovírusos bélgyulladás diagnózisa

Az állatok legyengülten, véres hasmenéssel, hányással érkeznek az állatorvoshoz, aki a pontos kórelőzmények birtokában tudja megkezdeni a vizsgálatot. Fizikai vizsgálat, biokémiai tesztek, vizeletvizsgálat, hasi röntgen és ultrahang (UH) segítségével diagnosztizálja a betegséget.

A már említett klinikai tünetek, az alacsony fehérvérsejt-szám, főleg ha véres széklet is megfigyelhető minden kétséget kizáróan jelzi a parvovírus jelenlétét. A hasi röntgen a bélrendszer elzáródását, az UH pedig ágyéktájékon, esetenként a test egészében megnagyobbodott nyirokcsomókat és folyadékkal töltött bélszakaszokat mutatja ki. A tulajdonosnak ajánlatos egy kis széklet-vagy hányásmintát vinni, amelyből gyorstesztekkel kimutatható a kórokozó jelenléte.

A parvovírusos bélgyulladás kezelése

Mivel vírusos megbetegedésről van szó, az orvos minden esetben tüneti kezelést végez. Meg kell előzni a másodlagos bakteriális fertőzések kialakulását - intenzív terápia és a keringési rendszer támogatása áll az első helyen. Fontos az állat folyadékháztartásának mielőbbi helyreállítása a súlyos hasmenést követő dehidráció ellensúlyozására az elektrolit- és a fehérjeszint állandó megfigyelése mellett. A beteg állat hányáscsillapítókat, antibiotikumot és féreghajtót kap.

A túlélési arány 70 százalékos, az elhullás okai közt a súlyos fokú kiszáradás, a felülfertőződés és a bélrendszert érintő súlyos belső vérzés szerepelnek. A prognózis az egy hónap körüli kölyökkutyákban a legrosszabb, ahol még nagyon gyenge az immunrendszer. Ezek a kiskutyák a keringési rendszer összeomlását követően legtöbbször el is pusztulnak.

A parvovírusos bélgyulladás utókezelése

Bár az állatoknál teljes gyógyulás tapasztalható, legyengült immunrendszerük következtében könnyen megfertőződhetnek más betegségekkel. Érdemes konzultálni az állatorvossal, hogy milyen immunerősítőt kapjon állatunk. A könnyen emészthető tápanyagokból álló diéta is erősen ajánlott a felépülés időszakában.

A gyógyulás kezdetét követő két hónapban még tovább fertőzhet a kutya, ezért gondoskodjunk az elkülönítéséről. Minden használati tárgyat mossunk át jó alaposan nem mérgező hatású tisztítószerrel. A felépülést követően hosszú ideig tartó immunitás fejlődik ki az állatokban, ez azonban nem nyújt garanciát arra, hogy a jövőben az állat újra ne fertőződjön.

A parvovírusos bélgyulladás megelőzése

Az óvintézkedés a kiskutyák vakcinázási protokolljának pontos betartásán alapul, ezzel a betegség kockázata minimalizálható. Az állatokat 6, 9 és 12 hetes korukban oltják, és az utolsó oltást követő 2 hét eltelte után szabad csak kiengedni őket a fajtársak közé. Az érzékenyebb fajtákat többször oltják, egészen 22 hetes korukig.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra