A parvovírusos bélgyulladás tünetei és kezelése kutyáknál

A CPV vírus által okozott fertőzés során hányás, véres hasmenés, anorexia és súlycsökkenés figyelhető meg. Az esetek döntő részében kiskutyákat betegít meg, életkoruk a 6 hetestől 6 hónapos korig terjed. A kiskutyák korai vakcinázásával azonban a legtöbb esetben elkerülhető a megbetegedés.

A parvovírusos bélgyulladás tünetei

  • súlyos, vérzéses hasmenés
  • elesettség
  • anorexia
  • láz
  • hányás
  • nagymértékű súlyvesztés

Az állatoknál az emésztési nehézségek következtében elégtelen a tápanyagok felszívódása, ezért dehidrált, fehérjehiányos állapot alakul ki. A szemhéj és a száj nyálkahártyái vörösek, a szívverés jól érezhetően felgyorsul. Az állatorvosi vizsgálat során a kutya fájdalmat jelez a hasi régióban.

A parvovírusos bélgyulladás terjedése

A legtöbb esetben a fertőzést a CPV vírus 2b variánsa okozza. A fertőzött állattal való közvetlen kontaktus által, illetve a bélsár szájon át való felvételével terjed a betegség. A beteg állat székletében nagy mennyiségben megtalálható a vírus, így gyakran belélegzéssel is elkaphatják az állatok egymástól.

A vírus bizonyítottan több mint egy éven át életben tud maradni a talajban, a legtöbb tisztítószerrel és az időjárás viszontagságaival szemben ellenálló. A vírussal szennyezett területek megtisztítása esetén először mindig szedjük össze és tegyük el biztonságos helyre a szerves anyagokat (hányás, bélsár), és utána jó alaposan, hipóval mossunk át mindent.

A parvovírusos bélgyulladás legtöbbször kölyköknél fordul elő
A parvovírusos bélgyulladás legtöbbször kölyköknél fordul elő

A parvovírusos bélgyulladás előfordulása

Fő előfordulási helyei a tenyésztelepek és menhelyek, ahol a kiskutyák megfelelő immunizálása nem történt meg. Eddig tisztázatlan okok miatt egyes kutyafajták érzékenyebbek a megbetegedésre, így például a rotweiler , a dobermann , a labrador retriever és a német juhász . Minden megbetegedés vagy gyógyszeres kezelés, amely gyengíti az állat immunrendszerét, növeli a parvovírusos bélgyulladás előfordulásának valószínűségét.

A parvovírusos bélgyulladás diagnózisa

Az állatok legyengülten, véres hasmenéssel, hányással érkeznek az állatorvoshoz, aki a pontos kórelőzmények birtokában tudja megkezdeni a vizsgálatot. Fizikai vizsgálat, biokémiai tesztek, vizeletvizsgálat, hasi röntgen és ultrahang (UH) segítségével diagnosztizálja a betegséget.

A már említett klinikai tünetek, az alacsony fehérvérsejt-szám, főleg ha véres széklet is megfigyelhető minden kétséget kizáróan jelzi a parvovírus jelenlétét. A hasi röntgen a bélrendszer elzáródását, az UH pedig ágyéktájékon, esetenként a test egészében megnagyobbodott nyirokcsomókat és folyadékkal töltött bélszakaszokat mutatja ki. A tulajdonosnak ajánlatos egy kis széklet-vagy hányásmintát vinni, amelyből gyorstesztekkel kimutatható a kórokozó jelenléte.

A parvovírusos bélgyulladás kezelése

Mivel vírusos megbetegedésről van szó, az orvos minden esetben tüneti kezelést végez. Meg kell előzni a másodlagos bakteriális fertőzések kialakulását - intenzív terápia és a keringési rendszer támogatása áll az első helyen. Fontos az állat folyadékháztartásának mielőbbi helyreállítása a súlyos hasmenést követő dehidráció ellensúlyozására az elektrolit- és a fehérjeszint állandó megfigyelése mellett. A beteg állat hányáscsillapítókat, antibiotikumot és féreghajtót kap.

A túlélési arány 70 százalékos, az elhullás okai közt a súlyos fokú kiszáradás, a felülfertőződés és a bélrendszert érintő súlyos belső vérzés szerepelnek. A prognózis az egy hónap körüli kölyökkutyákban a legrosszabb, ahol még nagyon gyenge az immunrendszer. Ezek a kiskutyák a keringési rendszer összeomlását követően legtöbbször el is pusztulnak.

A parvovírusos bélgyulladás utókezelése

Bár az állatoknál teljes gyógyulás tapasztalható, legyengült immunrendszerük következtében könnyen megfertőződhetnek más betegségekkel. Érdemes konzultálni az állatorvossal, hogy milyen immunerősítőt kapjon állatunk. A könnyen emészthető tápanyagokból álló diéta is erősen ajánlott a felépülés időszakában.

A gyógyulás kezdetét követő két hónapban még tovább fertőzhet a kutya, ezért gondoskodjunk az elkülönítéséről. Minden használati tárgyat mossunk át jó alaposan nem mérgező hatású tisztítószerrel. A felépülést követően hosszú ideig tartó immunitás fejlődik ki az állatokban, ez azonban nem nyújt garanciát arra, hogy a jövőben az állat újra ne fertőződjön.

A parvovírusos bélgyulladás megelőzése

Az óvintézkedés a kiskutyák vakcinázási protokolljának pontos betartásán alapul, ezzel a betegség kockázata minimalizálható. Az állatokat 6, 9 és 12 hetes korukban oltják, és az utolsó oltást követő 2 hét eltelte után szabad csak kiengedni őket a fajtársak közé. Az érzékenyebb fajtákat többször oltják, egészen 22 hetes korukig.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: