A kutyák génjébe van kódolva a személyiségük

Bár mindig akadnak kivételek, általánosságban elmondható, hogy az egyes kutyafajtákhoz bizonyos viselkedésjegyek, temperamentumok társíthatók. Egy amerikai kutatás pedig bebizonyította, hogy mindennek okát a kis kedvencek DNS-ében kell keresni.

A kutyákat és a macskákat hagyományosan riválisoknak szokás tekinteni, pedig ez nem minden esetben van így. Számos példa létezik arra, hogy kutya és macska nyugalomban, sőt, barátságban képes együtt élni egy családon belül. Lássuk , milyen fajtákra jellemző ez.

A tenyésztők - legalábbis a tevékenységükre igazán igényesek - már régóta nemcsak a kutyák külleme, kiállítási eredményei alapján válogatják össze, hogy milyen szuka-kan párosításból hoznak le újabb almot. Az ebek viselkedése, személyisége ugyanolyan fontos szempont, mert nem szeretnék, ha a kiskutyák rossz idegrendszert, vérvonalat vinnének tovább. A tudományos közeget is régóta foglalkoztatja a téma, hogy vajon a kutyák örökölnek-e bizonyos személyiségjegyeket, vagy ezek később alakulnak ki náluk. A témában nemrég készült el egy átfogó kutatás , amely az előbbi feltevést támasztja alá.

A szakembereket is meglepte az eredmény

Az arizónai és washingtoni egyetem tudósai különböző kutyafajták több mint 17 ezer egyedét vizsgálták meg. A személyiségük jellemzőit pedig összevetették 5700 kutya rendelkezésere álló genomjával, hogy kapcsolatot keressenek a temperamentumuk és a DNS-ük között. A tanulmány vezetői, Evan MacLean és Noah Snyder-Mackler, összehasonlító pszichológiával foglalkozó professzorok mindketten meglepődtek az eredményen: 14 személyiségjegyet tudtak kötni az örökítőanyag 131 részletéhez. Ez alapján bizonyítottnak látják, hogy a bundás kedvencek viselkedését nagyban meghatározza származásuk és fajtájuk.

Nem véletlen, hogy a legtöbb golden retriever kifejezetten barátságos. Fotó: Getty Images
Nem véletlen, hogy a legtöbb golden retriever kifejezetten barátságos. Fotó: Getty Images

A kutatás szerint a három legfontosabb öröklődő személyiségjegy: a taníthatóság, az agresszió és a vadászösztön . Ezenkívül az is fajtánként száll egyik ebről a másikra, hogy mennyire félnek az idegenektől és más fajtársaiktól, mennyi figyelemre van szükségük, mekkora a mozgásigényük és mennyire igénylik a simogatást.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy egy adott fajta összes példánya ugyanolyan lenne. A kutyák viselkedését ugyanis nagyban befolyásolja az, hogyan nevelik őket, milyen környezetben tartják, milyen ingerek érik őket, ezenkívül a gazdájuk személyiségét is képesek átvenni valamelyest. "Ezek mind csak általánosítások, egy kölyökkutya esetében sem lehet konkrétan megjósolni, hogy mit kapunk" - figyelmeztetett MacLean. A kutatás eredménye azonban nagy segítséget jelenthet a kutyavásárlás vagy örökbefogadás előtt állóknak, hiszen minél inkább hozzánk és életünkhöz passzoló fajtát választunk, annál inkább garantált, hogy boldog éveket tölthetünk majd el együtt négylábú barátunkkal.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: