Tényleg gyorsabbak a vombatok egy olimpikonnál?

Valószínűleg tömzsi testük és rövid lábaik miatt elsőre nem gondolnánk, hogy a vombatok kiváló futók, pedig meglepően jók ebben a sportban.

Idén az ausztrál Victoria-múzeumok (amely három állami múzeumot foglal magába) kapott egy kérdést a vombatok sebességével kapcsolatban. "Gyakran találkozhatunk azzal az információval, hogy a vombatok képesek 40 km/órás sebességgel szaladni. Úgy gondolom, hogy ez egy modern mítosz, és eddig nem találtam hitelt érdemlő bizonyítékot rá... Van olyan tanulmány, amelyben ténylegesen utánajártak a vombatok sebességének?" - kérdezte a levélíró.

vombat
A vombatok hirtelen képesek felgyorsulni. Fotó: Getty Images

A múzeumok kutatói szkeptikusan álltak a tényhez, és az ABC is foglalkozott a kérdéssel. Végül az Adelaide-i Egyetem munkatársa, Dr. David Taggart adott részletes választ a kérdésre. Mint mondta, ha egy vombat tényleg képes 40 kilométer/órás sebességgel futni, az azt jelentené, hogy 9 másodperc alatt kell megtennie 100 métert. Ez jobb, mint a legjobb emberi teljesítmény, amely 9,58 másodperc. Mivel a vombatoknak szinte alig kell idő, hogy elérjék a csúcssebességet, az ember és a vombat közötti verseny egyetlen kérdése az lenne, hogy a vombat képes-e végig tartani a tempót.

"Valóban képesek 40 km/órás sebességgel rohanni, de nem sokáig, csak körülbelül 50 méteren keresztül" - mondta Taggart a Victora-múzeumoknak. Az IFLScience is felvette a kapcsolatot Taggarttal. „30 éve foglalkozom a vombatokkal. Körülbelül 12 ezret figyeltünk meg és 2600-at fogtunk be” - írta a kutató a portálnak. Az ökológiai vizsgálatuk és a szaporodási technikáik tanulmányozása érdekében fogták be őket, de közben megfigyelték a sebességüket is: a 40 kilométer/órás sebesség volt a szokásos.

Taggart szinte mindig a déli szőrösorrú vombatokkal foglalkozott. Az északi szőrösorrúak túlságosan veszélyeztetettek ahhoz, hogy ilyen módon zavarják őket. A közönséges (más néven csupaszorrú) vombatok sebességéről kevesebbet tudunk, mivel „sűrűn benőtt területeken élnek, így eltűnnek a bozótosban, mielőtt még meg lehetne mérni a csúcssebességüket”. Mivel azonban a csupaszorrú vombatok nagyobbra nőnek, mint déli szőrösorrú társaik, jó eséllyel nagyobb területet is képesek lefedni.

A vombatokat nehéz elfogni, mivel mindig az üregük közelében tartózkodnak, aminek általában több bejárata is van. A szaporodási időszakban viszont messzebbre merészkednek, ezért ilyenkor érdemes megfigyelni, mennyire tudnak gyorsak lenni. "Egy rövidebb szakaszon valóban le tudnák győzni Usain Boltot, de 100 méteren már nem" - mondta Taggart az IFLScience-nek.

A vombatok gyorsaságát néha annak tulajdonítják, hogy a dingók elől kell menekülniük, de Taggart kételkedik abban, hogy „egy dingó képes lenne bántani egy teljesen kifejlett példányt. Ehhez egy egész falka kellene, de az igaz, hogy a dingók falkában vadásznak”. A gyorsaságot annak is tulajdonították, hogy így tudtak megmenekülni az erszényesfarkasok elől, de ez is valószínűtlen, mivel nem a gyorsaság lett volna a legjobb védekezés egy lesből támadó ragadozóval szemben. Ugyanakkor az ausztrál őslakosok vadásztak a vombatokra az ízletes húsuk miatt.

Taggart nem publikálta sebességmegfigyeléseit, mivel nem tartotta fontosnak, de az érdeklődés láttán egyik tanítványa javasolta egy sebességmérő kamera beszerzését. „Gondolkodunk rajta” - mondta Taggart az IFLScience-nek. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra