ZOLPIDEM-RATIOPHARM 10 mg filmtabletta

ZOLPIDEM-RATIOPHARM 10 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zolpidem-ratiopharm az úgynevezett benzodiazepinek csoportjába tartozó gyógyszer. A Zolpidem-ratiopharm filmtabletta egy altató, amely hatását az agyban fejti ki az álmosságot előidézve. A Zolpidem-ratiopharm a munkaképességet nagymértékben csökkentő vagy a beteget erősen megviselő súlyos inszomnia (álmatlanság) rövid távú kezelésre alkalmazható felnőttek számára. Az inszomnia lényege az, hogy a beteg nehezen tud elaludni, vagy alvása nem megfelelő.
2. Tudnivalók a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtablettát
- ha allergiás a zolpidem-tartarátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha súlyos májelégtelenségben szenved.
- heveny vagy idült légzési elégtelenség esetén.
- alvás közben fellépő légzéskimaradás esetén.
- bizonyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Zolpidem-ratiopharm szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- enyhe-közepes mértékű légzési elégtelenség esetén,
- májkárosodás esetén,
- idős betegeknél,
- pszichotikus betegségekben és depressziós betegeknél.
Gyermekek és serdülők
A zolpidem 18 év alatti gyermeknél és serdülőknél megfelelő adatok hiányában nem alkalmazható.
Másnapi pszichomotoros képességromlás (lásd még "A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre")
A Zolpidem-ratiopharm bevételét követő napon a pszichomotoros képesség, beleértve a csökkent gépjárművezetési képességet is, romlásának kockázata nőhet, ha:
- ezt a gyógyszert az éberséget igénylő tevékenységek előtt kevesebb, mint 8 órával veszi be
- a javasoltnál nagyobb adagot vesz be
- zolpidemet vesz be, miközben egyéb központi idegrendszerre ható depresszió elleni gyógyszereket, vagy más, a zolpidem szintjét a vérben növelő gyógyszereket szed, vagy alkoholt fogyaszt valamint tiltott szereket szed.
Egyszeri alkalommal közvetlenül lefekvéskor vegye be a gyógyszert.
Ne vegyen be egy másik adagot ugyanazon az éjszakán.
Pszichotikus betegségek
Pszichotikus betegségekben szenvedő betegek alapbetegségének kezelésére a zolpidem nem alkalmazható.
Mire kell figyelni az alkalmazás során?
A gyógyszer szedése előtt a kezelőorvost tájékoztatni kell máj- vagy tüdőbetegségről, jelenlegi vagy múltbeli gyógyszer-, illetve alkoholfüggőségről, depresszióról.
Ha az alvászavar tünetei 7-14 nap alatt nem javulnak, keresse fel kezelőorvosát.
A gyógyszer szedésekor hozzászokás alakulhat ki, ha az adag vagy a kezelés időtartama nem megfelelő, ezért mindig pontosan tartsa be a kezelőorvos utasításait.
Nyugtató- és altatószerek, mint a zolpidem használata fizikai vagy pszichológiai függőséghez vezethet. A függőség veszélye az adag nagyságával, vagy a kezelés időtartamával arányosan nő. A függőség kialakulásának veszélye nagyobb azon betegek esetében, akiknél korábban alkohol- vagy gyógyszerfüggőség, illetve pszichiátriai rendellenesség fordult elő.
Ha a fizikai függőség már kialakult, a kezelés hirtelen megszakítása megvonási tünetek jelentkezésével jár együtt. Ezek lehetnek: fejfájás, izomfájdalom, extrém szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység. Súlyos esetben a következő tünetek jelentkezhetnek: megítélési és személyiségi zavarok, hallási túlérzékenység, a végtagok zsibbadása és érzészavara, fényre, zajra és érintésre való túlérzékenység, hallucinációk vagy epilepsziás rohamok.
Mindazonáltal a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta esetében a gyógyszerfüggőség kialakulásának valószínűségét illetően nem találtak különbséget a placebóhoz viszonyítva.
A Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta memóriazavarokat okozhat. Ez a hatás rendszerint a gyógyszer bevétele után néhány órával jelentkezik, ezért a filmtablettát közvetlenül elalvás előtt kell bevenni, és biztosítani kell legalább 7-8 órányi alvásidőt.
Alvajárást és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformákat, mint az "alva-vezetés", ételkészítésre és elfogyasztására, vagy telefonálásra vonatkozó emlékezetzavart jelentettek azoknál a betegeknél, akik zolpidemet szedtek és nem voltak teljesen éber állapotban. Az alkohol és egyéb központi idegrendszeri depresszánsok együttes alkalmazása zolpidemmel, és a javasolt maximális adagnál nagyobb adagban alkalmazott zolpidem fokozza ezen viselkedésformák előfordulásának valószínűségét. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben ilyen viselkedésformák jelentkeznek Önnél.
Altatószerrel való kezelés hirtelen abbahagyásakor átmenetileg a kezdeti alvászavar visszatérhet, sőt súlyosabb formában is jelentkezhet, mint a kezelés előtt.
A zolpidem-kezelés alatt megjelenhetnek nem szokványos ún. paradox reakciók, mint például izgatottság, ingerlékenység, az álmatlanság súlyosbodása, agresszivitás, érzékcsalódások, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, természetellenes viselkedés és más nemkívánatos magatartásformák. Ezeknek a reakcióknak a kialakulásakor keresse fel kezelőorvosát.
A zolpidem álmosságot és csökkent tudatszintet okozhat, aminek a következtében fennáll az elesések, ezáltal a súlyosabb sérülések kockázata.
Egyéb gyógyszerek és a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyéb gyógyszer egyidejűleg kizárólag a kezelőorvos tudtával szedhető, mivel az együttes alkalmazás során módosulhat a gyógyszerek hatása.
Fokozódhat az álmosság és a másnapi pszichomotoros káros hatások, beleértve a járművezetési képesség károsodását is, zolpidem és a következő gyógyszerek együttes szedésekor:
- Bizonyos mentális egészségügyi problémákra ható gyógyszerek (antipszichotikumok)
- Alvási problémákra alkalmazott gyógyszerek (hipnotikumok)
- Nyugtatók és szorongást csökkentők
- Depresszióra ható gyógyszerek
- Közepesen erős és erős fájdalom csökkentésére szolgáló gyógyszerek (kábító fájdalomcsillapítók)
- Epilepsziára ható gyógyszerek
- Anesztetikumok
- Szénanáthára, bőrkiütésekre és egyéb allergiára ható gyógyszerek, melyek álmossá tehetik (szedatív antihisztaminok)
Zolpidem és antidepresszánsok - beleértve a bupropiont, dezipramint, fluoxetint, szertralint és venlaflaxint- együttes szedésekor olyan dolgokat láthat, amik nem valóságosak (hallucinációk).
Zolpidem és fluvoxamin vagy ciprofloxacin együttes szedése nem javasolt.
Rifampicinnel való együttes alkalmazásakor csökken a zolpidem hatása.
Ketokonazollal történő együttes alkalmazáskor fokozódik a zolpidem nyugtató hatása.
A Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Nem szabad alkoholt fogyasztani a gyógyszer alkalmazása során.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta alkalmazása terhesség alatt nem javasolt, mivel a zolpidemmel kapcsolatban nincsenek vagy korlátozottak a terhességre vonatkozó klinikai adatok.
A Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta alkalmazása a szoptatás alatt nem javasolt, mert az kismértékben átjut az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Zolpidem-ratiopharm nagymértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, előfordulhat "alva-vezetés".
A Zolpidem-ratiopharm (mint más altatók) bevételét követő napon tudnia kell, hogy:
- Álmosnak, aluszékonynak, szédülősnek és zavartnak érezheti magát
- Gyors döntéshozatali képessége lelassulhat
- Homályos látása vagy kettős-látása lehet
- Csökkenhet az ébersége.
Legalább 8 órás időszak javasolt a zolpidem bevétele és a gépjárművezetés, a gépek kezelése valamint magasban végzett munka között a fent leírt hatások minimalizálása érdekében.
Ne igyon alkoholt és ne szedjen más pszichoaktív szert miközben Zolpidem-ratiopharm-ot szed, mivel ez fokozhatja a fenti hatásokat.
A Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz
Tejcukor érzékenységben figyelembe kell venni, hogy a készítmény filmtablettánként 90,4 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) is tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan szedni a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtablettát?
A gyógyszert mindig az kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
65 éven aluli felnőtteknek:
Az ajánlott adag 24 óra alatt 10 mg Zolpidem-ratiopharm. Egyes betegeknek alacsonyabb adag is felírható. A Zolpidem-ratiopharm-ot:
- egyszeri bevétellel
- rögtön lefekvés előtt kell bevenni.
Bizonyosodjon meg arról, hogy a gyógyszer bevételét követően az éberséget igénylő tevékenységek elvégzése előtt legalább 8 órás időszak áll a rendelkezésre.
24 óra alatt ne lépje túl a 10 mg-ot.
65 év felett, legyengült betegeknél és májkárosodás esetén:
Az ajánlott napi adag 5 mg (1/2 db Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta).
A maximális adag napi 1 tabletta.
Az alkalmazás módja
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Az előírt adagot este, közvetlenül lefekvés előtt, kevés folyadékkal kell bevenni.
Alkalmazása kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig lehetséges.
A zolpidem hosszantartó alkalmazása nem ajánlott. A kezelésnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, időtartama néhány naptól maximum 4 hétig terjedhet (beleértve a dózis fokozatos csökkentésének az idejét).
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Gyermekeknél és serdülőknél (18 év alatt) a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta nem alkalmazható.
Ha az előírtnál több Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtablettát vett be
Véletlen vagy szándékos túladagoláskor azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
Tünetei: a túladagolás maga tudatzavart okozhat, ami az aluszékonyságtól a teljes eszméletvesztésig terjedő tüneteket okozhat.
Egyéb központi idegrendszerre ható gyógyszerekkel (alkohol is) való együttes bevétele súlyos, esetleg halálos kimenetelű lehet.
Ha elfelejtette bevenni a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta alkalmazását
A Zolpidem-ratiopharm filmtabletta szedésének hirtelen abbahagyásakor a kezdeti alvászavar visszatérhet, sőt súlyosabb formában is jelentkezhet, mint a kezelés előtt (visszacsapásos álmatlanság).
Ezt egyéb reakciók, mint hangulatváltozások, szorongás és nyugtalanság kísérhetik.
Ezért szükséges az adag fokozatos csökkentése, mielőtt végleg abbahagyná a gyógyszer szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A zolpidem mellékhatásai különösen egyes központi idegrendszeri hatások tekintetében az adag nagyságától függnek, és enyhébbek, ha a gyógyszerbevétel közvetlenül lefekvés előtt történik. Idősekben gyakrabban fordulnak elő.
Ha az előírt adagban és ideig alkalmazzák, a hozzászokás, a kezelés befejezésekor jelentkező megvonási tünet kialakulásának veszélye csekély.
Amennyiben az alábbi, súlyos mellékhatások jelentkeznek Önnél (gyakoriságuk nem ismert), a készítmény szedését azonnal abba kell hagyni:
- nem szokványos un. paradox reakciók, mint izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, az alvászavar rosszabbodása, rémálmok, téves eszmék, hallucinációk, furcsa viselkedés, alvajárás.
- az ajkak, szemhéjak, nyelv duzzanatával járó (ödéma) ún. Quincke-ödéma, más néven angioneurotikus ödéma, csalánfoltok megjelenése.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Aluszékonyság, fejfájás, szédülés, az álmatlanság súlyosbodása, a gyógyszer bevételét követően jelentkező memóriazavar, hallucinációk, izgatottság, rémálmok.
Fáradtság és emésztőrendszeri panaszok, mint hasmenés, hányinger, hányás és hasi fájdalom, felső- és alsó légúti fertőzések, hátfájás.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Zavartság, ingerlékenység és kettős látás.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
Éberségi szint csökkenése, nyugtalanság, agresszió, érzékcsalódás, pszichózis, dührohamok, természetellenes viselkedés, alvajárás (lásd 2. pont: Figyelmeztetések és óvintézkedések), függőség (elvonási tünetek, vagy a kezelés megszakítását követően a kezdeti alvászavar átmenetileg visszatérhet), a szexuális vágy változása, depresszió. Kezelés közben, a korábban fennálló depresszió is felszínre kerülhet.
A légzés lelassulása (légzésdepresszió), izomgyengeség, járászavarok, hozzászokás, elesés (főleg idős betegeknél és azokban az esetekben, amikor a beteg nem az előírás szerint alkalmazta a zolpidemet) fordulhat elő. Jelentkezhet bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, fokozott verejtékezés és a vizsgálatok során a májenzimszintek megemelkedése is előfordulhat.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtablettát tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a zolpidem-tartarát.
10 mg zolpidem-tartarátot tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Mag: magnézium-sztearát, hipromellóz, karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát.
Bevonat: "Opadry Y-1-7000" (hipromellóz, titán-dioxid (E171), makrogol 400).
Milyen a Zolpidem-ratiopharm 10 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: fehér, ovális, mindkét oldalán domború felületű, mindkét oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "ZIM" és "10" jelöléssel.
A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás: 10 db, illetve 20 db filmtabletta fehér, átlátszatlan PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban, illetve gyermekbiztos, PP tetővel és alumínium membránnal lezárt fehér HDPE tartályban és dobozban.

Kiszerelés: 10x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9249/01

ZOLPIDEM-RATIOPHARM 10 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: zolpidem

ATC: Zolpidem

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 735 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 20x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9249/02

ZOLPIDEM-RATIOPHARM 10 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: zolpidem

ATC: Zolpidem

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1304 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.