Szokatlanul melegek voltak májusban az óceánok, és ez baj

Sohasem volt még olyan magas az óceánok májusi, felszíni vízhőmérséklete mint 2023-ban – közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus.

A Copernicus klímaváltozást figyelő szolgálata (C3S) 19,7 Celsius-fokos vízfelszíni átlaghőmérsékletet mért májusban az óceánokban. Ez 0,26 fokkal haladja meg az 1991 és 2020 között mért átlagértéket. A jelentés szerint az óceán úgy szívta magába az emberi tevékenységek okozta felmelegedés 90 százalékát, mint a szivacs.

óceán, bálnák, olvadó jég
Szokatlanul melegek voltak májusban az óceánok, és ez baj. A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ezért nagy baj, hogy melegszik az óceán

Az óceán felmelegedése egy sor jelenség – például a jégolvadás, a tengerszint-emelkedés, a vizek savasodása és az óceánok felől érkező hőhullámok – eddig példátlan sorát idézte elő. A mérések szerint az óceánok szén-dioxid-felvevő képessége csökken, miközben így is felszívják a teljes szén-dioxid-kibocsátás 25 százalékát.

A Copernicus elemzései több milliárd, többségében 1979 óta regisztrált mérés adataira támaszkodnak amelyeket műholdakra, hajókra és repülőgépekre telepített mérőállomások gyűjtenek össze a világ minden részén.

Az El Nino is nagy gondot okoz

A Föld teljes területén mért májusi átlaghőmérséklet ebben az évben volt a valaha mért második legmelegebb – emelte ki Samantha Burgess, a C3S igazgatóhelyettese. A Csendes-óceán egyenlítői térségében ráadásul az El Nino időjárási jelenség is tapasztalható – tette hozzá.

Az El Nino ciklikusan jelentkező meteorológiai jelenség hatására a világ különböző részeit egy időben sújtja a hőmérséklet-emelkedéssel együtt járó óriási szárazság és a rövid idő alatt lehulló óriási csapadékmennyiség. A legutóbbi ilyen jelenség  2018-2019-ben fordult elő. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) május elején közölt előrejelzése szerint 80 százalékos esélyt látnak arra, hogy az El Nino szeptember végéig újra kialakul, valamint 80 százalékos esélyt arra is, hogy már július vége előtt is megjelenhet.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) május elején közölt mérési adataiból az derült ki, hogy 2023 áprilisában az óceánok felszíni vízhőmérséklete – a sarkköri vizek kivételével – szintén rekordmagasságot ért el.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra