"Nem akarok gyereket szülni egy haldokló világba"

Egy 600 fős felmérés szerint néhány szülő ugyanabból az okból bánta meg, hogy utódai vannak: a fenyegető klímakatasztrófa miatt. Mások pedig éppen ennek okán döntöttek úgy, nem is vállalnak majd saját gyereket.

A klímaválság miatt aggódó emberek közül mind többen döntenek úgy, hogy nem vállalnak gyermeket, mert félnek, hogy utódaiknak éghajlati apokalipszissel kellene majd megküzdenie - derült ki a témáról készült első tudományos kutatás eredményeiből, melyről a The Guardians számolt be. A kutatók hatszáz 27 és 45 év közötti embert vizsgáltak, akik már figyelembe vették a klímakrízist családalapítási terveikkor. Megállapították, hogy 96 százalékuk nagyon vagy extrém módon aggódik meglévő vagy leendő gyermekei jövője miatt egy éghajlatváltozással küzdő világban. "Úgy érzem nem tudnék jó lelkiismerettel gyermeket szülni egy ilyen világra, esetlegesen arra kényszerítve ezzel őt, hogy apokaliptikus körülmények között próbáljon túlélni" - fogalmazta meg félelmeit egy 27 éves nő.

"Szívszorító volt a válaszokat olvasni"

Ezek a nézetek a globális felmelegedés világra gyakorolt hatásának igen pesszimista értékelésén alapulnak - jegyezték meg a kutatók. Az egyik válaszoló például úgy fogalmazott, egy esetleges világháborútól való félelmével vetekszik a klímakatasztrófától való rettegése. A tanulmányból kiderült, vannak szülők, akik egyenesen megbánták már, hogy gyermeket vállaltak. A cikk szerzője megjegyzi, alapvetően nem azért, mert a gyermekvállalás egyben azt is jelenti, hogy a szülők szénlábnyoma akár 60 százalékkal is megnőhet, ami tovább rontja a klímaválságot. Megjegyzik, valójában a szénlábnyom miatt mindössze a megkérdezettek 60 százaléka aggódott.

A gyermekvállalási terveket is befolyásolja egy globális klímakatasztrófától való félelem. Fotó: Getty Images
A gyermekvállalási terveket is befolyásolja egy globális klímakatasztrófától való félelem. Fotó: Getty Images

Ezzel kapcsolatban a tanulmány vezetője, Matthew Schneider-Mayerson úgy fogalmazott, hogy a gyermekvállalással járó megnövekedett karbonlábnyom miatti félelmek "szárazak" voltak. "De a meglévő vagy potenciális gyermekek életével kapcsolatos félelmek valóban mélyek és érzelmekkel telik. Gyakran szívszorító volt a válaszokat olvasni - nagyon sok ember kiöntötte a szívét" - fogalmazott a szingapúri Yale-NUS Főiskola munkatársa, aki szerint várhatóan megnő a közeljövőben azoknak a száma, akik családalapítási terveikkor már a klímaváltozást is figyelembe veszik. "Ezt feltétlenül kezelnünk kell, mégpedig azzal, hogy azonnal orvosoljuk a kiváltó okot, azaz a klímaválságot" - tette hozzá.

"A világ egy forró pokol lesz"

A tanulmány, amit a Climatic Change című folyóiratban publikáltak, nem talált szignifikáns különbséget a nők és a férfiak véleménye között, bár megjegyzendő, hogy a válaszadók háromnegyede nő volt. "Számomra az éghajlatváltozás az egyetlen oka annak, hogy nem vállalok saját gyermeket. Nem akarok gyereket szülni egy haldokló világba, bár nagyon szeretnék anya lenni" - mondta egy 31 éves nő.

Ha mindez nem lenne elég szívszorító, a kutatók megállapításai szerint a szülők hat százaléka bevallotta, megbánást érez a gyermekvállalás miatt. Egy 40 éves anya úgy fogalmazott, sajnálja, hogy gyeremekei vannak, mert retteg attól, hogy a világvégével kell majd szembenézniük a klímaváltozás miatt.

Rémálmokat okoz a klímaváltozás A brit gyerekek ötödét rendszeresen gyötrik klímaváltozással kapcsolatos rémálmok - derült ki egy új felmérés eredményeiből. További részletek itt.

A tanulmányból az is kiderült, a fiatalokat jobban aggasztják a gyermekeik által esetlegesen megtapasztalható klímahatások, mint az idősebb válaszadókat. Körükben többen tekintették az örökbefogadást a saját gyermekvállalás potenciális alternatívájának. A tanulmány egyébként azt is feltárta, hogy a gyermekeik életével kapcsolatos félelmeik a válaszadók mélyen pesszimista jövőképében gyökereznek. A résztvevők közül 400-an válaszoltak arra, hogy milyen jövőt képzelnek el, 92,3 százalékuk negatív, 5,6 százalék vegyes vagy semleges, és mindössze csak 0,6 százalékuk vizionált pozitív forgatókönyvet.

Az egyik 42 éves édesapa például így festette le 2050-et: "a világ egy forró pokol lesz, melyben a korlátozott forrásokért fognak háborúzni, a civilizáció összeomlik, a mezőgazdaság kudarcba fullad, a tengerszintek emelkednek, a gleccserek elolvadnak, éhezés, aszály, árvizek és földcsuszamlások sújtják majd az emberiséget". Schneider-Mayerson szerint ugyan a felvázolt forgatókönyvek mind nagyon pesszimisták voltak, mégsem elrugaszkodottak a valóságtól, sőt sokszor a legvalószínűbb kimenetelekkel számolnak.

Az első ilyen kutatás

A szóban forgó tanulmány egyébként az első, szakértők által is ellenjegyzett tudományos kutatás, ami az érintettek nagy csoportját vizsgálta. A felmérést anonim módon végezték, hogy a részvevők őszintén meg merjék osztani véleményüket és érzéseiket. A válaszolókról még annyit tudhatunk, hogy mind az Egyesült Államokban élnek, nagyrészt fehér bőrűek, magasan képzettek és liberális világnézeteket vallanak.

Seth Wynes, a kanadai Concordia Egyetem munkatársa szerint a kutatók megfelelően hangsúlyozták tanulmányukban, hogy a minta eredménye nem reprezentatív minden amerikaira nézve. Azonban ő is úgy véli, hogy a klímaszorongás valós probléma lehet a gyermekvállalási döntések meghozatalakor. "Az éghajlatváltozás máris ijesztő módon hat világunkra, ezért ésszerű ezzel számolni a családtervezéskor" - mondta, megjegyezve, a jövőben mindez a hétköznapi emberek mindennapjainak tervezésekor is befolyásoló tényező lesz.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: