Meglepő, mióta nem volt fehér a karácsony

Budapesten a legutóbb 2002-ben volt havas a karácsony, Debrecenben 2005-ben, Szegeden, Szombathelyen és Pécsen 2007-ben – tette közzé az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az előrejelzések alapján idén aligha számíthatunk fehér karácsonyra. Hogy a múltban pontosan hogyan alakult az ünnep körüli időjárás, arról Facebook-oldalán tett közzé látványos infografikákat a meteorológiai szolgálat múlt pénteken. Összesen hat hazai településre, így Budapestre, Debrecenre, Szegedre, Szombathelyre, Pécsre és a Kékestetőre vonatkozóan mutatták be, milyen volt a karácsony 1951 óta a különböző években. Zöld fával jelölték a hómentes, fehérrel a teljesen - mindhárom ünnepi napon - havas ünnepet, míg a foltos fák azt mutatják, ha az adott évben december 24-26-án legalább az egyik nap volt hólepel, hófoltok vagy hótakaró.

A feljegyzések szerint Budapesten jellemzően – 37 évben – zöld volt a karácsony, 24 évben legalább az egyik nap volt hó, és 10 évben volt havas az ünnep. A legutóbbi havas karácsony 2002-ben volt. Debrecenben 2005-ben volt a legutóbb havas a karácsony, egyébként 1951-től 35 évben volt zöld az ünnep, 21 évben "foltos" és 15 évben havas.

Szegeden 46 zöld karácsonyt regisztráltak, 15 volt "foltos" és 10 fehér, Szombathelyen 33 zöld karácsony volt, 23 "foltos" és 14 havas. Pécsen 45 hómentes, 16 részben havas és 10 fehér karácsonyt tartanak nyilván. Mindhárom városban 2007-ben volt a legutóbb havas a karácsony. A Kékestetőn mindössze 8 zöld karácsonyt rögzítettek az elmúlt 71 évből, 19 volt "foltos", miközben 44 havas – legutóbb éppen tavaly.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +18 °C

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Elszórtan valószínű eső, zápor, lokálisan jelentős, intenzív csapadékkal, délen, délnyugaton pedig zivatar is kialakulhat. Az északkeleti, északi szelet élénk lökések kísérhetik. Késő este 19 és 28 fok között alakul a hőmérséklet. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra