Még pusztítóbb lehet az időjárás

"A szén-dioxid-kibocsátás jelenlegi trendjével egy 3-5 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés felé tartunk" - figyelmeztetett Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára.

Ha az emberiség nem mérsékli jelentősen a szén-dioxid-kibocsátást, akkor 3-5 Celsius-fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időkhöz képest. Ez jóval meghaladja a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célt, miszerint a világ országai 1,5-2 Celsius-fokra korlátozzák a hőmérséklet növekedését.

vihar, szélsőséges időjárás, klímaváltozás, globális felmelegedés
Még pusztítóbb időjárási jelenségekre számíthatunk a jövőben. Fotó: iStock

Még szélsőségesebb lesz az időjárás

A tavalyi volt Európa és Magyarország legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta, globálisan nézve pedig a második legmelegebb. További részletek itt!

2019-ben már így is 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a 19. század második felében mért átlaghőmérsékletnél. A tavalyi év volt a 2. legmelegebb év az időjárási feljegyzések kezdete óta. Ennél melegebbet csupán 2016-ban jegyeztek fel: akkor a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás kora előtti szintet.

A klímaváltozás minden bizonnyal hozzájárult 2019 időjárási szélsőségeihez , az európai hőhullámokhoz, és a Dorian hurrikán kialakulásához is, amely 50 embert ölt meg a Bahamákon szeptemberben - vélik a kutatók. Ausztráliában pedig 2019 volt a legmelegebb, legszárazabb év, amely hatalmas bozóttüzeket eredményezett. Ezek óriási pusztítást végezetek a vadvilágban, az ökoszisztémában és a környezetben is. Számos emberéletet követeltek és otthonok ezreit pusztították el.

A szakemberek arra számítanak, hogy 2020-ban és a következő évtizedben jóval szélsőségesebb lesz az időjárás. Ezért pedig a légkörben felhalmozódott üvegházhatású gázok rekordmagas szintje felelős.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, és süthet ki a nap. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra