Még pusztítóbb lehet az időjárás

"A szén-dioxid-kibocsátás jelenlegi trendjével egy 3-5 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés felé tartunk" - figyelmeztetett Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára.

Ha az emberiség nem mérsékli jelentősen a szén-dioxid-kibocsátást, akkor 3-5 Celsius-fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időkhöz képest. Ez jóval meghaladja a 2015-ös párizsi klímaegyezményben megfogalmazott célt, miszerint a világ országai 1,5-2 Celsius-fokra korlátozzák a hőmérséklet növekedését.

vihar, szélsőséges időjárás, klímaváltozás, globális felmelegedés
vihar, szélsőséges időjárás, klímaváltozás, globális felmelegedés

Még szélsőségesebb lesz az időjárás

A tavalyi volt Európa és Magyarország legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta, globálisan nézve pedig a második legmelegebb. További részletek itt!

2019-ben már így is 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb a globális átlaghőmérséklet a 19. század második felében mért átlaghőmérsékletnél. A tavalyi év volt a 2. legmelegebb év az időjárási feljegyzések kezdete óta. Ennél melegebbet csupán 2016-ban jegyeztek fel: akkor a globális átlaghőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás kora előtti szintet.

A klímaváltozás minden bizonnyal hozzájárult 2019 időjárási szélsőségeihez, az európai hőhullámokhoz, és a Dorian hurrikán kialakulásához is, amely 50 embert ölt meg a Bahamákon szeptemberben - vélik a kutatók. Ausztráliában pedig 2019 volt a legmelegebb, legszárazabb év, amely hatalmas bozóttüzeket eredményezett. Ezek óriási pusztítást végezetek a vadvilágban, az ökoszisztémában és a környezetben is. Számos emberéletet követeltek és otthonok ezreit pusztították el.

A szakemberek arra számítanak, hogy 2020-ban és a következő évtizedben jóval szélsőségesebb lesz az időjárás. Ezért pedig a légkörben felhalmozódott üvegházhatású gázok rekordmagas szintje felelős.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció