Hihetetlen, miért halnak meg félmillióan évente

A beporzó rovarok pusztulásának számlájára írható az idő előtti halálozások egy százaléka, mintegy félmillió haláleset a világon – becsüli egy új kutatás.

A mezőgazdasági termények háromnegyedének szüksége van a beporzásra. Sok rovarfaj egyedszáma azonban drámaian csökken, így a nem megfelelő beporzás 3-5 százalékos veszteséget okoz a gyümölcsök, zöldségek és csonthéjasok termesztésében – idézi a kutatás megállapításait a The Guardian cikke. A tudósok szerint pedig világszerte a halálesetek nagyjából egy százaléka éppen azért következik be, mert csökkent ezen élelmiszerek fogyasztása.

méh, virágbeporzás
A beporzó rovarok eltűnése az emberi egészségre is rendkívül negatív hatással van. Fotó: Getty Images

A kutatók számításba vették a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség és egyes rákfajták miatti halálozásokat, melyek valószínűsége csökkenthető egészséges táplálkozással. Ez az első tanulmány, amely a vadon élő beporzók pusztulásának emberi egészségre gyakorolt hatását számszerűsíti. A kutatócsoport a világ több száz gazdaságának adataira, a terméshozamok és az étrenddel összefüggő egészségügyi veszélyekkel kapcsolatos információkra, valamint az élelmiszerek világkereskedelmét nyomon követő számítógépes modell adataira alapozta a munkát.

„Kutatásunk megállapította, hogy a beporzók pusztulása olyan mértékben befolyásolja az emberi egészséget, mint más kockázati tényezők, köztük például a kábítószerek használata” – mutatott rá Samuel Myers, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa, a tanulmány egyik vezető szerzője. A kutató a megoldást a beporzóbarát gyakorlatokban látja, így a gazdaságok virágmennyiségének növelésében, a rovarirtószerek, mindenekelőtt a neonikotinoidok használatának csökkentésében és a mezőgazdasági területek melletti természetes élőhelyek fenntartásában, helyreállításában.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: