Fordulóponthoz ért a világ energiatermelése

Fordulópont jöhet az energiaellátásban a szél- és a napenergia, valamint az atomenergia növekvő felhasználásával a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdai jelentése szerint. Az említett energiaforrások vezető szerepet kapnak a következő három évben az energiatermelésben.

A megújuló energiák és az atomenergia fordulópontot hozhat az energiatermelésben – közölte friss jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). Fatih Birol, az IEA főigazgatója üdvözölte a megújuló energia és az atomenergia térhódítását, hozzátéve, hogy felhasználásuk elég gyorsan nő ahhoz, hogy a világ egyre növekvő energiaigényét szinte teljesen kielégítsék. "Ez pedig azt jelenti, hogy közeledünk az energiaellátás fordulópontjához" – szögezte le.

A hőhullámok miatt az energiaigény is megnő

A jelentés szerint a nap- és a szélenergia aránya az energiatermelésben 2022-ben 28 százalék volt világszerte, 2025-re ez az arány 35 százalékra nő. A globális energiaigény ugyanakkor várhatóan szintén nőni fog a következő három évben, mégpedig közel 29,3 ezer terawattórára – teszik hozzá a kutatás összeállítói.

A megnövekedett energiaigényt a többi között az éghajlatváltozással magyarázzák, példaként Indiát említve, ahol a hőhullámok miatt minden eddiginél nagyobbra nőtt az energiaszükséglet. A megújuló forrásokból nyert energia várhatóan az ázsiai és csendes-óceáni térségben emelkedik a legjobban, 11,6 százalék éves növekedési rátával, ezt követi Európa 9,4 százalékkal, majd az amerikai kontinens, 5 százalékkal.

energiatermelés, megújuló energia
A megújuló energiáknak kiemelt szerep jut a jövőben. Fotó: Getty Images

Ugyanakkor Ázsiából mérték a legnagyobb energiaszükségletet is, elsősorban Kínából, Indiából és a kontinens délkeleti részéből, noha a jelentésben hozzáteszik, hogy a Kínában zajló energiafolyamatok "egyelőre bizonytalanok". Várhatóan emelkedni fog a nukleárisenergia-termelés is, az előrejelzések szerint 2025-ig évente 3,6 százalékkal. Ez a ráta várhatóan a Közel-Keleten lesz a legmagasabb, amelyet az ázsiai és csendes-óceáni régió követ 6,6 százalékkal, majd Európa, 4,2 százalékkal.

A gáztüzelésű erőművekből származó termékek Európában várhatóan csökkennek, globális téren azonban ez a csökkenés vélhetően kevéssé fog megmutatkozni, mert – a jelentés szerint – a Közel-Keleten viszont jelentősen emelkedni fog az ilyen módon előállított energia mennyisége.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: