Ez Európa-szerte gondot okozott április elején

Európa és a Földközi-tenger medencéjének több mint egynegyedét sújtotta talajszárazság április elején – derült ki a Kopernikusz európai program műholdas adataiból.

Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO) által tanulmányozott terület 28,65 százalékán, azaz az Európától Törökországig és a Kaukázusig terjedő területen, valamint az észak-afrikai partvidéken volt aszály 2023. április 1-je és 10-e között.

száraz, repedezett földbe növényt ültetnek
Sok helyen hiányos volt a talaj nedvességtartalma. Fotó: Getty Images

Itt volt a legnagyobb a baj

A tájékoztatás szerint az alábbiak tartoztak a leginkább érintett területek közé:

  • Skandinávia,
  • Írország,
  • Lengyelország északi része,
  • Spanyolország,
  • Törökország,
  • a Fekete-tenger nyugati partvidéke,
  • a Magreb északi része,
  • a Kaukázus.

Károsodtak a növények

A megfigyelt terület 25 százalékán volt hiányos a talaj nedvességtartalma, elsősorban az esőzés hiánya miatt. A térségek 3,57 százalékán ráadásul a növényzet rendellenes fejlődését is megállapították. Ezt a növényzetkárosodást, amely jelentős mezőgazdasági veszteségekre utal, elsősorban Észak-Afrikában, Spanyolország déli részének egyes övezeteiben, Írország középső részén és Törökországban észlelték.Ezekben az években volt a legpusztítóbb az aszály
Bár nagyon súlyos volt a 2022-es aszály, nem tekinthető rendkívüli méretűnek: hasonló súlyosságú aszályok 20-50 évente bekövetkeznek Magyarországon – írta korábbi elemzésében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra