Zacher: nem a fesztivál a legveszélyesebb

A különböző fesztiválok nem az erkölcsi fertő helyszínei, egy-egy többnapos rendezvény sokkal biztonságosabb, mint egy szórakozóhely - mondta Zacher Gábor toxikológus.

Egy fesztiválon folyamatos a biztonság, hiszen egészségügyiek, biztonságiak nyújtanak azonnali segítséget – tette hozzá a Honvédkórház osztályvezető főorvosa. Elmondta, hogy persze isznak alkoholt a fiatalok, és előfordul, hogy valaki kábítószert használ, de jellemzően nem azért mennek fesztiválra, hogy az első adandó alkalommal lerészegedjenek.

A szakember az M1 tévécsatornán beszélt arról is, hogy nagyon gyorsan változnak a dizájnerdrogok összetevői, és senkinek nincs fogalma róla, hogy ezek a szerek mit tartalmaznak.

A helyzetet ismertetve felhívta egy megdöbbentően magas számra is a figyelmet. A drogpiacon 2014-ben 101 új szer jelent meg, 2015-ben pedig 98. Ilyen innováció sehol másutt nincs – mondta a toxikológus, aki szerint ez a fajta szerhasználat tulajdonképpen az orosz ruletthez hasonlít.

Drogfüggőségről akkor beszélhetünk, ha valaki állandó sóvárgást érez egy adott szer után, a szer használatát nem tudja kontrollálni, mert a drog elhagyása testi és lelki, úgynevezett elvonási tüneteket okoz nála. Egyfajta kényszerről van szó, hiszen a függő annak tudatában is folytatja a szer használatát, hogy ismeri annak egészségkárosító hatását. Részletek!

Ennek többek között az az oka, hogy e fejlesztési sebesség mellett nyilvánvalóan a szerek mellékhatásait nem tesztelik, s ahogy erre voltak más példák, a mérgezések halálosak is lehetnek.

Zacher Gábor az alkoholfogyasztásról szólva a fesztiválozóknak azt ajánlja, „ne legyen harmadik pohár”, és tömény szeszt üres gyomorra ne igyanak.

Forrás: MTI

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: