WHO: stabilizálódhat az olasz helyzet

A bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően hamarosan stabilizálódhat az olaszországi koronavírus-helyzet, azonban továbbra is óvatosságra lesz szükség, még korai enyhíteni a korlátozásokat - véli Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti programjának ügyvezető igazgatója.

"Reméljük, hogy Olaszország és Spanyolország már közel jár a stabilizálódáshoz, de a koronavírus nem fog magától eltűnni, ehhez közegészségügyi erőfeszítések kellenek" - emelte ki a WHO igazgatója.

"Olyan valóságot látunk, amely korábban létezett"

Az olaszországi helyzettel kapcsolatban Mike Ryan úgy véli, a most regisztrált újabb koronavírusos megbetegedések a két héttel ezelőtti fertőzések következményei lehetnek. "A ma látott esetek hasonló módon történelminek számítanak, mint a galaxisok egy teleszkópon keresztül vizsgálva, amikor az általunk látott fény akár egymilliárd évvel ezelőtti is lehet. Olyan valóságot látunk, amely korábban létezett" - fogalmazott.

koronavírus, koronavírus Olaszország, koronavírus megelőzés, koronavírus WHO, koronavírus áldozatok, koronavírus halálesetek, koronavírus hírek
koronavírus, koronavírus Olaszország, koronavírus megelőzés, koronavírus WHO, koronavírus áldozatok, koronavírus halálesetek, koronavírus hírek

Milyen a jó maszk koronavírus ellen? Nézze meg infografikánkat!

Kiemelte azt is, hogy nincs bizonyíték arra, hogy egy ilyen helyzetben pozitív hatása lenne az általános védőmaszk viselésének, ráadásul a maszk helytelen levételekor is beszennyezhetik az emberek a kezüket, a maszk viselői pedig hajlamosak gyakrabban az arcukhoz érni. Egyébként elsősorban az otthon lábadozó koronavírusos betegeknek, illetve az őket ápolóknak javasolják a védőmaszk viselését - tette hozzá Maria Van Kerkhove, a WHO szakértője.

Továbbra is sok az olasz áldozat

Egy nap alatt több mint 800 halálesetet regisztráltak Olaszországban, így már csaknem 12 ezren haltak meg a koronavírus-járvány miatt. Az új megbetegedések száma azonban jelentősen csökken: a vasárnap csaknem 4 ezer új eset után hétfőn már csak 1648 új fertőzöttről számoltak be. A gyógyultak száma pedig 1590-nel emelkedett egy nap alatt - ez eddig a legjobb eredmény az olaszországi járvány február 20-ai kezdete óta.

A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint egyébként már világszerte több mint 800 ezer embert fertőzött meg és csaknem 38 ezer áldozatot szedett az új koronavírus.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció