WHO: ehhez kell hozzászoknunk

Akadnak biztató jelek az új típusú koronavírus-járvány lassulását illetően Európában, de a járványnak koránt sincs vége - jelentette ki Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében számos ország szigorú korlátozásokat vezetett be. A WHO európai igazgatója szerint ezekre az intézkedésekre mindenképpen szükség van a sikeres küzdelemhez, a világnak pedig hozzá kell szoknia a helyzet teremtette új körülményekhez.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus WHO, koronavírus Európa, koronavírus Románia, koronavírus Szlovákia, koronavírus Szerbia, koronavírus Szlovénia, koronavírus Ukrajna, koronavírus Horvátország
Szájmaszkot viselő járókelők Ljubljanában. Fotó: Getty Images

Egy járvány nem ismer határokat

Egy határok nélküli járványt a határok visszaállításával kezelni értelmetlenség - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén. Mint mondta, az orvosi felszerelésekkel és védőeszközökkel való ellátás biztosítása érdekében a koronavírus-járvány ideje alatt is elengedhetetlen az egységes piac működése.

Koronavírus: kijárási korlátozás jön Magyarországon - olvassa el a részleteket!

Közben Csehország 10 ezer egészségügyi védőöltözetet ajánlott fel Olaszországnak és Spanyolországnak, hogy segítse a koronavírus elleni küzdelmet. "Rendkívül fontos, hogy az Európai Unió országai szolidárisak legyenek egymással ebben a nehéz helyzetben" - emelte ki Tomás Petrícek külügyminiszter. Csehországban a korábbi hetekben hiány volt a koronavírus-járvány elleni védőeszközökből, de a masszív külföldi - elsősorban kínai - beszerzéseknek köszönhetően a helyzet jelentősen javult, így most ők is tudnak segíteni más országoknak. A tavaly év vége óta terjedő kór egyébként már több mint 532 ezer embert fertőzött meg világszerte, az áldozatok száma pedig meghaladta a 24 ezret.

A szomszédban is nagy a baj

Romániában meghaladta az ezret a koronavírusos betegek száma. Az országban eddig 17 áldozatot regisztráltak. A kór gócpontjának a moldvai Suceava megye számít. Itt a megyei kórház több mint száz orvosa, nővére és ápolója fertőződött meg a kórházvezetés elhibázott döntései következtében. Az áldozatok közül 7-et itt kezeltek. Majd miután több romániai kórházban is orvosok és páciensek tucatjai fertőzték meg egymást koronavírussal, lemondott Victor Costache egészségügyi miniszter.

Szlovákiában újabb 10 személynél mutatták ki a koronavírust, így már 226-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Továbbá Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is nőtt a fertőzöttek száma. Ukrajnában az áldozatok száma 5-re, a megerősített fertőzötteké pedig 156-ra nőtt.

Koronavírussal fertőzött kismama szült Ukrajnában - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: