Videó: így kell jól kezet mosni

Kezünk közvetítésével számos kórokozót juttathatunk szervezetünkbe, ezért kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk a kézhigiénére. Önmagában az sem elég azonban, ha rendszeresen mosunk kezet, az is fontos ugyanis, milyen technikával tesszük mindezt.

Baktériumok és vírusok egész hada várja a mindennapi használati tárgyainkon ülve, hogy átjuthassanak a bőrfelületünkre, ahonnan aztán a szemünkön, orrunkon vagy szánkon keresztül egyenessé válik az útjuk a szervezetbe. A kilincsek, korlátok, tömegközlekedési kapaszkodók, de még egy egyszerű billentyűzet is veszélyeket rejthet magában. Persze az összes kórokozótól nem lehet megszabadulni, de megfelelő kézmosással jelentősen csökkenthetjük a fertőzések kockázatát.

Megfelelő kézmosással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért
Megfelelő kézmosással sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért

Evés előtt és mosdóhasználat után egyaránt kezet kell mosni, akárcsak azt követően, hogy kivittük a szemetet, de főzés közben sem szabad elhanyagolni a tisztálkodást, különösen akkor, ha nyers hússal is dolgozunk. A téli időszakban, amikor a nátha és az influenza jelentette fertőzésveszély egyébként is magas, rendkívül lényeges szempont, hogy minél gyakrabban éljünk ezzel a megelőzési lehetőséggel. Szintén legyen tiszta a kezünk, ha beteget ápolunk vagy kisgyermekkel foglalkozunk.

Íme, a hatékony kézmosás lépései:

1. Nedvesítsük be a kezünket.

2. Szappanozzuk be a kezünket. A folyékony szappan általában véve higiénikusabb, mint a szilárd változat, különösen akkor, ha többen is közösen használjuk. Hozzátartozik azonban az igazsághoz, hogy a folyékony szappanok gyakran tartalmaznak illatanyagokat és tartósítószereket, ami gondot jelenthet az érzékeny bőrűek számára.

A szappanozást nem érdemes elsietni, legyünk inkább minél alaposabbak! Nagyjából 20-30 másodperc alatt már kellően fellazulnak a kórokozók a kezünk felületén. Ügyeljünk arra, hogy jusson elég szappan a kézfejre és az ujjközökre is.

3. Ha már kellően felhabzott a szappan, mossuk le meleg vízzel. Vigyázni kell arra, hogy ne legyen maradék, mert az könnyen kiszáríthatja a bőrt.

4. A törölközésre a papírtörlő a legideálisabb választás, azzal ráadásul a csapot is megfoghatjuk a víz elzárásához, továbbá kifelé menet a mosdóajtó kilincsét. Amennyiben csak textiltörölköző van a közelben, esetleg mások is használják rajtunk kívül, akkor igyekezzünk megkeresni a legszárazabb részeit. A nedves törölközőkön rengeteg kórokozó telepedhet meg.

Philip Tierno mikrobiológus-patológus, higiéniai szakértő azt javasolja, mossuk ki a törölközőnket minden harmadik használat után! Részletek itt.

Tekintse meg videónkat a helyes kézmosásról!

Előfordulhat, hogy olyan helyen vagyunk, ahol nem tudunk kezet mosni. Éppen ezért javasolt, hogy mindig tartsunk magunknál fertőtlenítő folyadékot. Ezek a kis flakonokban, esetleg tubusban kapható zselék krémként kenhetők, alkoholtartalmuknak köszönhetően pedig jó hatékonysággal képesek kiirtani a baktériumokat és vírusokat kezünk felületéről.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)