Utánajártunk: ezek a kórokozók utaznak velünk

Kiss Verus

Láthatatlanok és körülvesznek bennünket mindenhol: a kórokozók a tömegközlekedési eszközökön is velünk utaznak. Milyen veszélyek leselkednek ránk a buszon, vonaton, villamoson, metrón? Az ÁNTSZ szakembereitől pontos válaszokat kaptunk.

Egy esős, téli délelőttön érkezünk a Kelenföldi buszgarázsba, ahol Saliga József szolgálatvezető vezet körbe minket. Civilként igencsak figyelnünk kell, hova lépünk a olajtócsákat és járműveket kerülgetve: folyamatosan jönnek-mennek az autóbuszok, sofőrök adják át egymásnak a stafétát - szemmel láthatóan nincs megállás a fővárosi tömegközlekedésben. Egy éppen pihenő piros hetes buszon akad meg a szemünk: a járaton, amin naponta ezrek közlekednek Kelenföldtől a Bosnyák térig. Azonnal világossá válik, hogy az öreg jármű ideális célpontja lehet annak a speciális bakteriológiai vizsgálatnak, ami miatt az ÁNTSZ biológus szakemberével ide jöttünk, aki egy egész koffernyi, mintavételhez szükséges kellékkel készült.
Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Vízmikrobiológiai osztályának munkatársával nekilátunk a munkának: öt, az utazóközönség által különösen sokat tapogatott felületet választunk ki, melyről ezután vattapálcikák segítségével mintát veszünk: a jegykezelőről, a leszállásjelzőjéről, a plafonra szerelt és az ülések melletti bőr, illetve műanyag kapaszkodóról és a busz egyik műbőr üléshuzatáról. A minták ezután a laborban landolnak, a gondos tenyésztést követően pedig néhány nap múlva meg is kapja a szerkesztőség az eredményeket, melyek a Vízmikrobiológiai osztály vezetője szerint nem meglepőek ugyan, de érdemelnek némi magyarázatot.
A felületi mintavételt steril vattapálcával végzik, amit előtte steril foszfátpufferrel megnedvesítenek (a pufferoldat olyan kémiai "rendszer", ami ellenáll a pH-változásoknak), a felületek nagyságát pedig feljegyezik. A mintákat szintén pufferben szállítják a laboratóriumba, tenyésztésre. Az összcsíraszám meghatározása 22 és 37 °C-on is megtörténik: ez előbbin elsősorban a környezeti baktériumok növekednek, utóbbin pedig olyan baktériumok, amelyek képesek lennének az emberi szervezet hőmérsékletén is nőni. A többi baktériumot célirányosan szelektív differenciáló táptalajokon tenyésztik.

Valóság, mikroszkóp alatt

A vizsgálati eredmények szerint a legtöbb baktérium a leszállásjelzőn és a bőrkapaszkodón tenyészett ki 37 fokon (19,8 db/cm2, illetve 9,3 db/cm2), míg 22 fokon az oldalsó kapaszkodó vitte a prímet (8,5/cm2). - Ezeket az adatokat a heterotróf összcsíraszámból tudjuk, mely az általános baktériumszennyezettségről ad számszerű adatot. Az így kimutatott baktériumok környezeti baktériumok, alapvetően nincsen egészségkockázatuk - magyarázza Dr. Vargha Márta biológus. - Ezek a számadatok sokkal alacsonyabbak, mint vártuk, ez érdekes, de van rá magyarázat. A hideg idő például olyan szempontból számít sokat, hogy kesztyű van az embereken, illetve magyarázhatja az alacsony számokat az is, hogy ezeken a felületeken a baktériumok többsége lényegesen rövidebb ideig életképes, mint például nedvesebb környezetben - teszi hozzá az osztályvezető, aki szerint a vizsgálatok nyáron cifrább eredményeket mutatnának, mert akkor nagyobb a szabadabb bőrfelületek aránya, azaz jobban érintkeznek az utasok a tömegközlekedési eszközökön a vizsgált tárgyakkal és az üléssel.

A laborban kérésünkre vizsgálták a coliform baktériumokat is (ez a baktérium higiénés indikátor, azaz szennyezettségjelző), illetve az emberre potenciálisan veszélyes Escherichia colit (tápcsatornánk alsó szakaszában él), a Pseudomonas aeruginosát (környezeti baktérium, de elszaporodva esetenként megfertőzheti a bőrt, a fület, a szemet, a húgyutakat, súlyosabb esetben szívbillentyű-, tüdő- vagy akár véráram-fertőzést okozhat), az Enterococcus faecalist (székletbaktérium) és a Staphylococcus aureust (gennyes folyamatokért felelős). Ezek közül csak a legutolsóból lett pozitív eredmény, mely a jegykezelőn tenyészett ki, de a számot nézve (0,5 db/cm2) úgy tűnik, semmiféle veszély nem fenyegeti az utasokat. - A Stapylococcus aureus a bőrön élő, általánosan elterjedt baktérium, mely a bőrflóra tagja, ez okozza többek között a pattanásokat is - értelmezi kérésünkre az eredményeket a szakember. Két felületről vett mintában is tenyészett ki gomba, de ezzel kapcsolatban megnyugtat bennünket dr. Vargha Márta: - Gombaspóra a levegőben is viszonylag sok van, a BKV mindkét kapaszkodóján kitenyészett. Hangsúlyozni kell, hogy ezek sem szükségszerűen veszélyes gombák.

Vírusriadó!

Az eredmények ismeretében akár ki is jelenthetnénk, hogy télen nem kell tartanunk sem a gombáktól, sem a baktériumoktól, de a helyzet sajnos nem ilyen egyszerű. - Az utazóknál az igazi veszélyforrás nem a baktérium, hanem a vírusok, főleg az influenzás időszakokban. A tömegközlekedési eszközök igenis közvetítőfelületek lehetnek a betegek és a leendő betegek között. Ha valaki jó alaposan beletüsszent a kezébe, és utána megfogja a kapaszkodót, máris továbbadta a kórokozót. A vírusok sem fertőzőképesek sokáig ezeken a felületeken, de buszozás közben nem kell sokat várni, hogy valaki más is megfogja ugyanazt a kapaszkodót - írja le szemléletesen a vírusok és a megfertőződés útját Vargha Márta.

A vírusok klasszikus cseppfertőzéssel is terjedhetnek, ennek kockázata annál nagyobb, minél nagyobb a tömeg. Az aluljárók és más rosszul szellőző helyek szintén kockázatot jelentenek ilyen szempontból. A nedves, párás idő, a szélcsend, a fény (és így a vírusokat elpusztító UV-sugárzás) hiánya, a zárt helyeken kialakuló alacsonyabb oxigéntartalom mind kedveznek a vírusok túlélésének.

Magunkra számítsunk, ne a takarításra!

A fenti példából is látszik, hogy kár mindent a tömegközlekedési vállalatok takarítással kapcsolatos hiányosságaira kenni, hiszen tény, hogy a járművek tisztaságát, illetve az utazások során elkapott esetleges fertőzések előfordulását is nagyban befolyásolják az utasok egyéni higiéniai szokásai. Az OKI szakembere rengeteg gyakorlati tanácsot ad. Hogy melyek ezek? A februári Nők Lapja Egészségből kiderül.

Keresse az újságárusoknál, vagy fizesse elő a www.mc.hu internetes oldalon!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag