Videó: 50 év alatt ennyit olvadt a jég Alaszkában

Egy kutatócsoport lélegzetelállító time-lapse videót állított össze arról, milyen ütemben csökkent a jégtakaró ott, ahol soha nem kellett volna elolvadnia - és arról, hogy mi maradt utána.

A globális felmelegedésnek számos ijesztő hatása van Földünk élővilágára, ezek közül az egyik legsúlyosabb a sarki jégtakarók olvadása. Nem véletlen, hogy egyre több kutató foglalkozik ezek elemzésével. Legutóbb a Fairbanksben található Alaszkai Egyetem geofizikai tanszékének gleccserkutatója, Mark Fahnestock és csoportja rakott össze videót arról, milyen ütemben olvadt a jég az elmúlt 50 évben - számolt be róla a Qubit. Az 1970-es évektől kezdve rögzített műholdfelvételekből összevágott time-lapse részleteken jól látható Alaszka és a Yukon-folyó vidékének összes gleccsere és azok elmúlt évtizedekben tapasztalt változása.

Mi az a klímaszorongás? A klímaváltozás erőteljes szorongást válthat ki, ami hosszabb távon káros lehet egészségünkre nézve. Ne várja ezt meg, mutatjuk, mit tehet ellene!

A videóból kiderül többek között, hogy a különböző gleccserek mennyire másként reagálnak a melegedésre. Az alaszkai Columbia-gleccser (ami az egyik leggyorsabb mozgású a világon) például a Chugach-hegység 3500 méteres magasságából egyenesen a csendes-óceáni tengerszorosig húzódott, több mint 50 kilométer hosszan. Az első felvételek készítésének idején, 1972-ben még rendkívül stabilnak tűnt, majd alig egy évtizeddel később a gleccser az alsóbb területeken gyors olvadásnak indult. Jelenleg pedig 20 kilométerrel északabbra ér véget, mint 3-4 évtizeddel ezelőtt.

Nagyobb, de gyengébb

A Hubbard-gleccser ezzel szemben növekedett: területe ma 5 kilométerrel hosszabban nyúlik el, mint fél évszázaddal ezelőtt. Csakhogy a videón jól látszik, hogy mára hatalmas bemélyedés alakult ki rajta, ami törékennyé tette, és emiatt óriási jégtömbök szakadtak le a testéről. Noha ez a horpadás a Hubbard-gleccser sérülékenységének az első jele, Fahnestock szerint egyértelmű, hogy a seb a gleccser belsejéből indult ki, és fokozatosan terjeszkedett az utóbbi évtizedekben.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: