Veszélyesek lehetnek az édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek károsíthatják a bélflórát, amely komoly egészségügyi problémákhoz vezethet - állítja egy friss kutatás.

Magyarországon is egyre népszerűbbek az édesítőszerek, amelyek fogyasztásával a kalóriabevitel csökkenthető úgy, hogy nem kell lemondanunk az édes ízekről. Egy friss kutatás azonban a veszélyeire is rávilágított: a mesterséges édesítőszerek gyakori használata a bélflóra egyensúlyát is megbonthatja, ami többféle betegség kialakulását is elősegítheti.

Mennyi édesítőszert fogyaszthatunk egy nap? A túlzott kalóriabevitel, például mértéktelen cukorfogyasztás formájában, egyebek között elhízáshoz, 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, ugyanakkor növeli a szívbetegség kockázatát is. Kattintson a részletekért!

A bélflórára is hatással vannak az édesítőszerek

A tanulmány elsőként mutatja be a legszélesebb körben használt mesterséges édesítőszerek - a szacharin, a szukralóz és az aszpartám - hatását két gyakori bélbaktériumra: az E. colira (Escherichia coli) és az E. faecalisra (Enterococcus faecalis). Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a mesterséges édesítőszerek megváltoztathatják a bélben lévő baktériumok számát és összetételét, de ez az új molekuláris kutatás, amelyet az Anglia Ruskin Egyetem (ARU) akadémikusai végeztek el, bebizonyította, hogy az édesítőszerek az egyébként veszélytelen baktériumokat patogénné is tehetik. Ezek a baktériumok megtámadhatják és elpusztíthatják a bélfalakat szegélyező hámsejteket (az úgynevezett Caco-2 sejteket).

A bélflórára is hatással vannak az édesítőszerek. Fotó: Getty Images
A bélflórára is hatással vannak az édesítőszerek. Fotó: Getty Images

Két doboz üdítő elég a bajhoz

A tanulmány rávilágított arra, hogy már két doboz diétás üdítővel megegyező koncentrációban mindhárom mesterséges édesítőszer jelentősen növelte mind az E. coli, mind az E. faecalis tapadását a bélsejtekhez. A folyamat során olyan biofilmek jöttek létre a bélfalakon, amelyek az antimikrobális kezelésekkel szemben is ellenállóak és növelhetik különböző betegségek kialakulásának esélyét.

A tanulmány vezető szerzője, Dr. Havovi Chichger - aki egyben az Anglia Ruskin Egyetem főorvosa is - úgy véli, a mesterséges édesítőszerek fogyasztása a bélrendszer mikrobiomjára is rossz hatással lehet. Kiemelte ugyanakkor, hogy a túlzott cukorfogyasztás is óriási probléma világszerte, hiszen elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Fontos ezért, hogy az édesítőszerek hatásait további kutatásokkal is vizsgálják.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)