Veszélyes chipset hívnak vissza

Visszahívják a forgalomból a LOLO tomato veggie snack néven árusított paradicsomchipset, mert veszélyes mértékben tartalmaz bizonyos allergéneket.

A kereskedelmi forgalomból visszahívja a LOLO tomato veggie snack paradicsomchipset a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A laboratóriumi vizsgálat ugyanis magasan a határérték feletti, kéntartalmú adalékanyagot mutatott ki a termékből. A hivatal szerint a jelölésen nem volt feltüntetve a hozzáadott allergén anyagnak számító, kéntartalmú vegyület. Sőt, a csomagoláson "100 százalék natural" (vagyis 100 százalékban természetes), továbbá "no added preservative" (hozzáadott tartósítószer nélkül) szerepel, így a termék jelölése is megtévesztő.

Súlyos allergiás reakciót válthat ki

Allergénnek nevezünk minden olyan anyagot, amely szervezetünkben túlérzékenységi, azaz allergiás reakciót válthat ki. Az allergiás reakció azimmunrendszernem megfelelő válasza, amelynek során valamely, a szervezetünkre egyébként veszélyt nem jelentő anyag ellen ellenanyagot termel. Az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, így a ként is - írja a Nébih.

A termék veszélyes mértékben tartalmaz bizonyos allergéneket. Fotó: Nébih
A termék veszélyes mértékben tartalmaz bizonyos allergéneket. Fotó: Nébih

A kén-dioxid és szulfitok (E 220-228) élelmiszer-adalékanyagok, többek között tartósítószerként adják az élelmiszerekhez. Az arra érzékeny embereknél allergiás (esetenként súlyos) reakciót okozhat, ezért a címkén a 10mg/kg, illetve 10mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségű jelenlétét mindig jelölni kell.

A témával kapcsolatban további információk érhetőek el a Nébih honlapján.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció